Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem miljoner plus

Annons

Kommunalrådet Anders Ahlgren (c) har sedan flera månader utlovat ett mycket bra resultat, men han har varit försiktig för att inte haussa upp förväntningarna.

Han har sagt sig hoppas på ett överskott om tre miljoner, men lagt förväntningarna på ett nollresultat.

Nu blev det alltså hela fem miljoner över, trots att 2003 års resultat så sent som i april förra året bedömdes bli minus tolv miljoner. Det blev 17 miljoner bättre än så.

Fem miljoner plus är avsevärt mycket bättre än vad många andra kommuner kan stoltsera med - en mycket stor del av Sveriges kommuner redovisar mångmiljonminus i sina bokslut.

Trots att summan är stor är den inte tillräckligt stor för att kommunen ska kunna stå emot oväntade "smällar". Kommunen behöver bygga upp ett eget kapital och besparingarna lär alltså trots allt fortsätta.

Fem miljoner kronor motsvarar för övrigt cirka 500 kronor per invånare, oavsett ålder.

Som tidningen tidigare berättat gav även det kommunägda bostadsbolaget Gagnefsbostäder AB förra året ett överskott på 300 000 kronor, vilket är inräknat i de fem miljonerna.

Kommunens ekonomichef Bengt Hansson konstaterar att Gagnefs kommun - till skillnad från många andra kommuner - inte kunnat dra nytta av börsuppgången.

- Här är det hårt besparingsarbete som ligger bakom och det är glädjande att det gett resultat. Det känns också skönt att vi klarar balanskravet, säger han.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons