Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem miljoner investeras

Annons

-Genom åren har det ju kommit klagomål på påtaglig avloppspåverkan i tjärnen. Vid vissa tillfällen har man kunnat se sånt som folk spolat ner i toaletten flyta omkring i tjärnen, säger Eriksson.

Mycket otrevligt, konstaterar miljöchefen, och dessa händelser har haft samband med att avlopp bräddat över från den befintliga pumpstationen.

Stationen i sig har egentligen fungerat bra men den har inte varit dimensionerad för de allt större avloppsmängderna och särskilt har detta märkts vid kraftig nederbörd.

Detta ska det nu bli ändring på genom att kommunen investerar i en ny pumpstation som byggs intill den befintliga och utrustas med tre pumpar och en större bassäng, så kallad pumpsump.

-Genom pumpstationen vid Stensveden passerar 40 procent av avloppet i stan. I genomsnitt varje dygn 2000 kubikmeter avloppsvatten, alltså två miljoner liter. Hit kommer avlopp från Östansbo, Jägarnäs, Knutsbo, Högberget och delar av Marnäs, upplyser Tommy Brolin, vatten- och avloppschef vid kommunen.

Från pumpstationen trycks avloppsvattnet upp till området vid Kyrkskolan och därifrån rinner det vidare i ledningar bakom Sporthallen, under rondellen och till reningsverket vid Gårlången.

-Eftersom det här är en anläggning som vi inte bygger själva, kommer vi att ta in anbud under våren och bygget kan troligen komma i gång efter semestrarna. Jag gissar att det tar ett par månader och att vi i så fall kan ta den nya pumpstationen i drift framåt jultiden, säger Brolin.

Miljöchefen Eriksson har tidigare framfört önskemål om att även utsläppen av dagvatten i tjärnen ska åtgärdas. Sådant rinner hit i ledningar från området vid Kasttjärn och centrala stan och eftersom det innehåller stora mängder fosfor, så kallade näringsämnen, påverkar dagvattnet också tjärnen negativt.

Göran Eriksson har haft funderingar om att bygga en slags naturliga reningsverk i form av dammar eller diken i "träsket" mellan fotbollsplanerna och tjärnen. Några sådana byggnationer ingår inte i femmiljonersprojektet men idén har Eriksson inte släppt.

-Det är ett stort flöde av dagvatten så det är önskvärt att det görs något men det är inget på gång just nu, säger miljöchefen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons