Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem män åtalade för människorov och utpressning

Annons

Den 17 februari i år misshandlades och knivhotades Siljansnäsbon. Den som slog var en 22-åring från Leksand och i hans sällskap fanns en jämngammal Borlängebo.

Leksingen har erkänt att han misshandlade Siljansnäsbon, men nekar till att det skulle ha något att göra med de 31 500 kronor som Siljansnäsbon betalat till Leksingen dagen därpå.

Kammaråklagare PG Persson hävdar i åtalet att pengarna är en obefintlig skuld eller en skuld som handlar om ouppklarade narkotikaaffärer.

Siljansnäsbon nekar till att ha haft några som helst skulder till 22-åringarna.

Borlängebon medger att han var med när hans kompis fick pengarna, men någon misshandel känner han inte till. Han ska inte heller ha fått del av några pengar.

Ett par dagar senare krävs Siljansnäsbon på ytterligare 30 000 kronor. Den här gången är det de tre stockholmarna som vill ha betalt.

Siljansnäsbon hålls fast i en lägenhet i Falun. Under en timmes tid får han ligga fastlåst med handfängsel i en säng. Därefter börjar en bilfärd till Siljansnäs. Under den färden ringer Siljansnäsbon flera gånger till släktingar och ber dem lägga ut 30 000 kronor i ett kuvert.

På polisens inrådan läggs ett tomt kuvert ut på den angivna platsen. När kvartetten anländer till Siljansnäs grips de tre förövarna av polis.

Ingen av de inblandande, varken de tre stockholmarna eller Siljansnäsbon vill berätta för polisen varför pengar skulle läggas i ett kuvert.

Siljansnäsbon säger sig inte ha en aning om varför han blev fastlåst vid en säng i Falun, han vill inte heller kännas vid någon skuld.

En av de tre stockholmarna medger att Siljansnäsbon varit fastlåst, men vill inte säga något mer av lojalitet. Kammaråklagare PG Persson anser att det även här rör sig om en obefintlig skuld eller skuld i samband med narkotikaaffärer.

De tre har nu åtalats för människorov.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons