Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem lodjur har spårats

Annons

Däremot fanns det inga vargar inom kommungränserna.

- Ulriksbergsvargarna befann sig i trakten av Gravendal och Leksandstiken spårades i närheten av Älgberget, berättar Jan Perjons, ordförande i Floda-Björbo jaktvårdskrets.

Det var fem ensamma lodjur som spårades i kommunen. Spåren hittades i närheten av Lövsjön, Kläberget, Moddel, Björkbodarna och Finntorpet.

I båda jaktvårdskretsarna, Floda-Björbo och Gagnef-Mockfjärd, har det tidigare under vintern spårats familjegrupper av lodjur.

- Jag trodde att vi skulle hitta en lodjursgrupp i närheten av Himmelsslätta, där det är gott om rådjur. Men gruppen befann sig tydligen på annat håll, säger Calle Andersson, sekreterare och rovviltsansvarig i Gagnef-Mockfjärdskretsen.

Jan Perjons, vargpejlare och av länsstyrelsen utbildad och utsedd kvalitetssäkrare av rovdjursspår, konstaterar att lodjuren rör sig över mycket stora områden.

- Några familjegrupper av lodjur påträffades utanför kommungränsen. Jag har fått rapport om att en hona med två ungar spårats mellan Spånsan och Laxsjön och en hona med två ungar närheten av Björnbergshälla, berättar Jan.

Han tror att den dåliga tillgången på rådjur i skogstrakterna kan ha gjort att lodjursstammens tyngdpunkt förskjutits söderut.

- Det är smått om rådjur i skogen. Däremot verkar det vara gott om räv och hyfsat med hare, fortsätter han och får medhåll av Calle.

Under hösten och vintern har det då och då kommit rapporter om vargmöten och spår efter ensamma vargar. Vid inventeringstillfället fanns det dock inga vargspår i kommunen.

- Ulriksbergsparet, som går upp till Björbo, befann sig längre söderut och Leksandstiken, som under vintern varit så nära Dala-Floda som vid Stor Hälla, var vid Älgberget, berättar Jan, som bedömer det som väldigt lätt att ta miste på vargspår och stora hundspår:

- Många av de "vargspår" vi kollar upp visar sig vara gjorda av stora hundar. Ibland krävs det bakspårning för att vi med säkerhet ska kunna säga om spåren är gjorda av varg eller hund.

Både Jan och Calle beskriver inventeringsdygnens spårningsförhållandena som idealiska:

- Det rådde kanonförhållanden, vilket hjälpt oss få en bra bild av rovdjurssituationen. Jägarna är värda en stor eloge för sin insats. Så gott som varenda jaktlag har haft inventerare ute.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons