Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem kommuner – en gymnasieskola

Annons

I dag har Borlänge-Säter en gemensam gymnasieskola som konkurrerar med Falun, Ludvika och Gagnef. En situation som Peter Hultqvist menar är frustrerande och ur ekonomisk synvinkel inte bra.

Tanken på en gymnasieskola i Mitt-Dalarna ska på allvar utredas. Hultqvist menar att de olika kommunerna på hemmaplan kan ha ett basutbud av utbildning, men att specialiteterna fördelas mellan kommunerna.

- Vi ska på allvar pröva frågan, utreda den på djupet och se vad det kan ge. Därmed inte sagt att det blir så, poängterar Peter Hultqvist.

- Vi konkurrerar om eleverna och betalar ersättningar mellan kommunerna. Vi måste hitta en stabilitet.

Regionkommitténs arbetsutskott vill titta vidare på möjligheterna och snarast uppta diskussioner med ansvariga för gymnasieskolorna i respektive kommun. I dag samarbetar Borlänge och Säter.

- Man ska ta steget fullt ut och se på alla fem kommuner. Falun och Borlänge måste komma överens.

Hultqvist anser att man på så många områden som möjligt måste se på samarbete.

- Och lyfta oss över kommungränserna. Gymnasieskolan är ett sådant exempel. Mycket talar för att vi var för sig är för små enheter ekonomiskt.

Han tror att en stor fördel med samverkan är att man skapa en attraktivare utbildning, även om han menar att dagens skola är bra.

- Det här är en väldigt viktig fråga.

Gemensam upphandling är ett annat område, där man i dag kommit längre i samverkan. Här handlar det om ekonomiska effekter.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons