Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem kilo arsenik faller ned över orten varje år

Annons

Tidningen har tidigare uppmärksammat den inflammerade debatten om kvicksilverutsläpp från stålverk som drabbat Fundia i Mo i Rana med åtföljande krav på en tungmetallreningsanläggning.

Fundia i Smedjebacken är betydligt duktigare än kollegorna i Mo i Rana trots att båda stålverken är jämförbara rent tekniskt.

Enligt de beräkningar som presenterats för den norska miljö- och tillsynsmyndigheten Statens Forureningstillsyn släppte Fundia Armeringsstål ut 1,6 ton bly, 116 kilo kvicksilver, 648 kilo koppar, 255 kilo arsenik, 22 kilo kadmium och 7,8 ton krom.

- Vi följer noga debatten i Norge, berättar Fundia Smedjebackens miljöchef Tommy Örtlund som gissar att om det blir krav på rening i Norge så kommer svenska naturvårdsverket att uppmärksamma detta.

De utsläpp som sker från Fundias smältning av 520 tusen ton skrot var 2001 inte högre eller lägre än tidigare år enligt Örtlund.

Tommy Örtlund bedömer att skillnaderna mellan Mo i Rana och Smedjebacken ligger i att de svenska skrotleverantörerna är betydligt duktigare att skilja ur det som vid smältningen ger tungmetallutsläpp.

Kvicksilvermätningen är beräknad på en 14-dagarsmätning och övriga resultat är framräknade av en mätning ljusbågsugnens filter den 3 oktober i fjol.

Över fem kilo arsenik kan uppfattas alarmerande om man tänker på att VB-energis värmeverk i Ludvika stoppades när det upptäcktes arsenikutsläpp vid förbränning av träimpregneringens stolpar.

Träimpregneringen tvingades att införa en separeringsprocess för att garantera att inte saltimpregnerade gröna stolpar skulle komma in i processen.

Just nu debatteras arsenikutsläpp av motsvarande skäl i Uddevalla där 60 ton arsenikhaltigt bränsle kom in i Uddevalla Energis värmepanna i Hovhult. Det visade sig att 21 av 24 anställda hade förhöjda halter av giftet i kroppen.

Arsenik är ett klassiskt gift att långsamt giftdöda kungligheter och ett verksamt läkemedel vid hjärtproblem.

År 2000 avled tio unga nötkreatur av akut arsenikförgiftning i Jönköpings län som förgiftats av aska från tryckimpregnerat virke som låg i en askhög på betet.

Arsenik är annars ett dödligt och långsamt gift som anrikas i kroppen och lämnar kroppen mycket sakta genom hår och naglar.

I Sverige klassas vatten med 10 mikrogram arsenik eller mera som tjänligt med anmärkning, 50 mikrogram eller mera som otjänligt.

Hög arsenikhalt var också skälet till att Norsk Hydro nyligen drog sig ur Ludvika Minings apatitprojekt i Kiruna vilket nu hotar Ludvika Minings fortlevnad. Väntade skärpta gränsvärden var skälet.

I Norge är det Fundia men i Sverige är det smältverket i Rönnskär utanför Skellefteå som varit den största arsenikförorenaren som under gångna decennier sammanlagt släppt ut flera tusen ton arsenik i luften. I dag har utsläppen reducerats till en bråkdel av vad de var för 30 år sedan, men spåren av tidigare års verksamhet lever kvar i omgivningen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons