Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem jägare fällda

Annons

- Det är bara att gratulera Naturvårdsverket till 1-0 i första avdelningen, säger en av de dömda jägarna.

- Men striden är inte slut. Vi kommer självklart att gå vidare och överklaga domen till hovrätten.

Det var under licensjakten hösten 2001 som jaktlaget fällde det skandinaviska björnforskningsprojektets mest bemärkta björn - den legendariska 30-åriga hanbjörnen Untorparn.

Jägarnas förklaring inför tingsrätten om hur jakten har gått till finner ingen tilltro hos domstolen. Den sätter större tillit till de berättelser som åklagaren Christel Anderbergs vittnen har lämnat. Berättelser som styrker att jakten har skett vid en välkänd åtelplats, uppgifter som stöds av den tekniska bevisningen.

Därmed finner Mora tingsrätt det fastslaget att björnen Untorparn fälldes med en jaktmetod som Naturvårdsverket förbjöd inför 2001 års licensjakt. Något som var väl känt för de fem jägarna.

Därför döms de för grovt jaktbrott respektive grovt jakthäleri. Påföljden blir tre månaders fängelse och de ska dessutom solidariskt betala 55 000 kronor i skadestånd till staten.

Eftersom ovanligt lång tid har förflutit sedan brotten begicks lämnar tingsrätten "rabatt" och frångår minimipåföljden för de båda brotten, som är sex månaders fängelse.

Även skadeståndet prutas och staten får ingen ersättning för påstådd skada på det skandinaviska björnprojektet.

Redan under förhandlingen inför tingsrätten förutskickade parterna att domen skulle överklagas, hur än tingsrättens utslag blev.

De jägare tidningen har varit i kontakt med säger att de ska gå vidare till hovrätten. Tidningen har utan framgång sökt åklagaren Christel Anderberg för att höra hennes inställning till påföljden.

Knäckfrågan är om det finns någon sanktion knuten till förbudet mot björnjakt vid åtel. Två åklagare har funnit att så inte är fallet och har avstått från att väcka åtal. Men riksåklagaren var av annan uppfattning och uppdrog till Christel Anderberg att väcka åtal.

Nu har Mora tingsrätt funnit att grova brott mot jaktlagstiftningen är begångna.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons