Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem hus nedbrända

Annons

Gunnar Stikå vid polisen i Mora var ute på platsundersökning vid två av fritidshusen. Det ena vid övre Lädesjön där larmet gick 09.13 på morgonen och det andra i Skattungbyn inte långt från Fredshammar vid Ore älv. Till den branden larmades Orsas Räddningstjänst 10.40 på förmiddagen.

Fyra timmar senare 14.45 gick nästa larm. Ett fritidshus vid Remmasjön i Älvdalen stod i ljusan låga.

- Vi tror att bränderna i Mora och Orsa är anlagda, säger Gunnar Stikå.

Rent tidsmässigt är det svårt att misstänka samma gärningsman bakom de två bränderna. Även till Älvdalen verkar avståndet väl långt.

- Men samtidigt är det oerhört märkligt att tre fritidshus brinner ned på samma dag och på samma sätt, konstaterar Gunnar Stikå.

Dessutom har ytterligare två fritidshus brunnit ned på liknande vis i Mora-området den 18 respektive 26 juni.

- Det handlar om fritidshus, som saknar el och annan liknande utrustning som skulle kunna förklara en naturlig orsak till bränderna, konstaterar Gunnar Stikå

- Fritidshuset i Övre Lädesjönvar i det närmaste totalt övertänt när vi kom till platsen, berättar brandchefen Lars Nises.

Huset var i träpanel och fem gånger åtta meter stort.

- De som äger fritidshuset hade åkt därifrån på söndag eftermiddag. Då var allt i sin ordning. Enligt uppgift hade ägarna inte eldat i huset utan maten hade värmts med gasol.

Så sent som 07.45 på måndag morgon hade en bilist passerat huset utan att det fanns tecken på brand. 09.13 upptäckte en förbipasserande bilist att det brinner för fullt.

Klockan 10.40 kom nästa larm från ett område med fritidshus utanför Skattungbyn. Från en grannfastighet observerades att ett fritidshus brann för fullt. När räddningstjänsten kom till platsen var huset övertänt då brandgaserna fått fäste. Huset på nio gånger fyra meter blev totalförstört.

Fritidshuset vid Remmasjön norr om Älvdalens kyrkby hade också det brunnit ned till murstocken när polis och räddningstjänst anlände. Några övriga detaljer från den branden har inte delgetts.

Den första branden av de fem, som inträffade i Spjutmo den 18 juni har polisen bekräftat var anlagd.

I slutet av förra veckan, natten till torsdag den 26 juni totalförstördes ett hus i Lintjärn av en brand. Brandorsaken är okänd. Men enligt uppgift har det konstaterats att den branden uppkom vid altanen.

Lars Nises poängterar att den snäva tidsrymden mellan de fem bränderna är märklig.

- Det kan gå flera år utan att ett enda fritidshus brinner. Här övertänds fem fritidshus på mycket kort tid, konstaterar Lars Nises.

Under måndagen fick polisen in flera tips och iakttagelser vid brandplatsen i övre Lädesjön.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons