Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem fick löneavdrag

Annons

I samband med införandet av det nya planeringssystemet för hemtjänsten Laps Care träffade personalen journalister från olika medier.

- De fem anställda inom hemtjänsten var kallade till möte med den medicinskt ansvariga sjuksköterskan och de hade inte fått godkänt att avvika. Det låg bara en lapp på bordet att de var med på ett annat möte, säger Tage Gradin.

Hemtjänstpersonalen som inte kom på mötet drabbas av en timmes löneavdrag vilket motsvarar mellan 85 och 90 kronor. Beslutet är även sanktionerat av facket Kommunal, hävdar äldreomsorgschefen.

- Vi har meddelat löneavdraget genom att skicka brev till de berörda, säger Gradin.

Även Ove Hansson (s) vice ordförande i socialnämnden, anser att beslutet att belägga personalen med löneavdrag var en riktig åtgärd.

- Det är rimligt att de som skulle arbeta och var kallade till ett möte drabbas av löneavdrag. Det har inte att göra med att de pratade med massmedia. Det går att jämföra med när kommunen inte betalade ut ob-tillägg under julhelgen. Då var det kommunen som gjorde fel. Väljer man att inte jobba får man heller ingen lön för den tiden, säger Ove Hansson.

Nätverket för bra äldreomsorg i Rättvik meddelar det kommer att genomföra en insamling till förmån för personalen som drabbas av löneavdrag.

- Personalen ska inte straffas för att de har civilkurage. Det här handlar om en maktdemonstration, anser diakon Rosita Borum Halvars som också är aktiv i Nätverket.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons