Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem eller sex vargrevir i Dalarna

Annons

Det finns fem eller möjligen sex etablerade vargrevir i eller i direkt anslutning till Dalarna.

Reviren Furudal, Leksand, Ockelbo, Tyngsjö och Ulriksberg är kända sedan tidigare och dessutom tyder det mesta på att ett vargpar etablerat revir och ynglat i Tisjön-Limaområdet.

Många jägare har trott eller hoppats att spetshundar skulle löpa mindre risk att bli vargtagna än andra hundarter.

- Det är en felaktig teori, fastslår Hans Johansson.

Han känner att en del av glädjen i jakten nu försvunnit, men han är övertygad om att den nordiska jakttraditionen med bland annat löshundsjakt har en framtid.

- I stora delar av Sverige finns det inget reellt alternativ till exempelvis löshundsjakt på älg. Utan en effektiv jakt skulle älgstammen öka kraftigt, vilket skulle få oöverskådliga konsekvenser för skogsindustrin och hela landets ekonomi.

- Överbetning skulle i förlängningen leda till att mängder av älgar svalt ihjäl. Därför måste vi slå vakt om vår jakttradition, som är anpassad till våra förhållanden, samtidigt som vi upprätthåller en god jägaretik och tar ansvar för rovdjursstammarna, menar Hans Johansson.

Det som drabbade Ofelia har styrkt honom i hans uppfattning att det måste till en mer aktiv förvaltning av vargstammen och att nödvärnsrätten måste förändras så att tamdjursägare ges rätt att försvara sina djur redan första gången de attackeras av varg.

- Det dröjer inte förrän vi uppnår riksdagsbeslutet om 200 vargar. Nu måste det till en plan för hur vi ska gå vidare. Inom kort måste vi börja jaga varg, inte bara skyddsjakt, utan för att begränsa stammen, och det är viktigt att vi lär oss hur det ska gå till.

- Vargen måste läras att förknippa människor och hundar med obehag. För att minska konflikt-risken bör vi jägare också vinnlägga oss om att göra våra hundar vargrena på samma sätt som det är naturligt för stövarägare att träna sina hundar till rådjursrenhet, anser Hans Johansson.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons