Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem års väntetid

Annons

Många års tandläkarbrist har gjort köerna till Folktandvården längre.

Nyutexaminerade tandläkare väljer ofta att arbeta privat eller utomlands, i till exempel England eller Norge där lönen är flerdubbel.

- Det har varit jättesvårt att få tag i tandläkare och vi har inte haft några sökande till våra tjänster, säger Britta Olans, första tandsköterska på Folktandvården i Kvarnsveden.

Sedan Folktandvården i Gylle lade ner har patienter därifrån fått välja tandläkarmottagning. Nu håller de tre tandläkarmottagningarna i Jakobsgårdarna, vid sjukhuset och i Kvarnsveden på att registrera in de nya patienterna från Gylle.

En del av Gyllepatienterna har inte fått komma på undersökning sedan 1997.

- Vi ligger långt efter med våra egna patienter och nu väntar vi på ytterligare 500 sedan tandvården i Gylle lade ner, säger Maria Lettius.

Även Kvarnsveden och sjukhuset har fått ta emot fler sedan Gylle stängde.

- Vi har fått ungefär 600 av Gylles vuxna patienter och över 1 000 fler barn. Det är en tuff situation, säger Ann Axelsson, tandsköterska på Folktandvården Borlänge sjukhus.

Alla tre mottagningarna rekommenderar nya patienter som vill ha tid för undersökning, att ta kontakt med privattandläkare.

Tandvård för barn, äldre och handikappade prioriteras och är lagstadgad. Var tredje vecka turas mottagningarna också om med jourmottagning för akutpatienter.

- Har man ett akut behov av tandvård får man alltid hjälp, säger Lettius.

På Folktandvården i Jakobsgårdarna tillsattes vid årsskiftet en till tandläkare, i augusti tillsätts ytterligare två heltidstjänster samtidigt som en tandläkare går i pension.

- Vi hoppas att det blir bättre och att vi snart kommer kunna ta hand om våra vuxna patienter snabbare, säger Maria Lettius.

Även Folktandvården i Kvarnsveden tillsätter ytterligare en tandläkare inom en snar framtid.

- Vi får en ny tandläkare när tandläkarskolorna slutar i juli. Det ljusnar nog säkert snart men än så länge har vi fem års väntetid och nya patienter får söka sig till privatmottagningar, säger Britta Olans i Kvarnsveden.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons