Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem års fängelse för vansinnesjakt

Annons

Den 26-åriga man som bland annat stod åtalad för försök till dråp, grov misshandel, obehörigt avvikande från olycksplats och grov olovlig körning har nu fått sin dom. Falu tingsrätt dömer honom till fem års fängelse och till att betala ett totalt skadestånd på 164 930 kronor plus ränta till de inblandade.

Den före detta flickvännen har misshandlats och hotats av 26-åringen ett flertal gånger sedan hon flyttade in hos honom sommaren 2002. Paret har missbruksproblem och av domen framgår att 26-åringen ideligen skrämt och plågat flickvännen med sin lynnighet och sitt aggressiva sätt.

I september 2003 fick en polisman bevittna hur 26-åringen med fysiskt våld tvingade in flickvännen i en bil för att sedan i hög hastighet köra mot polismannen som träffades av bilens front. För detta dömdes 26-åringen bland annat för grov misshandel, rattfylleri och frihetsberövande av flickvännen.

I april 2004 anmälde flickvännen 26-åringen för olaga hot och vapeninnehav. När detta kom till hans kännedom misshandlades flickvännen. 26-åringen dömdes av tingsrätten för övergrepp i rättssak.

I december förra året försökte 26-åringen preja sin förra flickvän av vägen första gången. Det skedde då hon färdades tillsammans med sin mor efter riksväg 68 i Fors i Avesta. Ingen skadades den gången men flickvännen chockades svårt. 26-åringen dömdes för försök till grov misshandel och för stöld av den bil han färdades i.

I januari i år slutade den mångåriga terrorn med en biljakt där den förra flickvännen och en manlig bekant till henne prejades av vägen och kolliderade med en björk efter Stationsgatan i Krylbo. 26-åringen smet från platsen och kvinnan skadades svårt. Hon fördes till Falu lasarett med flera benbrott, inre blödningar och lungkontusion och låg där medvetslös i flera dagar. Hon är fortfarande inlagd på sjukhus.

26-åringen som stod åtalad för dråpförsök för händelsen dömdes endast till grov misshandel. I domen säger tingsrätten att "det inte kan slås fast att han haft någon form av uppsåt att beröva målsäganden livet" och att han därför inte kan dömas till dråpförsök.

Totalt dömdes 26-åringen för 14 olika brott begångna vid ett antal tillfällen. Förutom de ovan beskrivna brotten dömdes han bland annat för narkotikabrott, egenmäktigt förfarande, märkesförfalskning, olovlig körning och förseelse mot trafikförordningen.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons