Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem års arbete bakom bok om beredskapsåren

Annons

Många av de som finns intervjuade i boken har gått ur tiden men många lever fortfarande. Det är en mycket intressant läsning och eftersom boken ges ut i en mycket begränsad första upplaga räknar hembygdsföreningarna med att den ska gå åt som "smör i solsken".

- Det har varit ett mycket intressant men också ett mycket omfattande arbete att ta fram den här boken och det har tagit betydligt längre tid än vi hade räknat med. Men nu är den klar och vi känner oss mer än nöjda med det vi åstadkommit, säger Ivar Berglin en av eldsjälarna bakom det här projektet.

De berättelser som finns i boken handlar om följderna för Västerdalarna i och med Tysklands intåg i Norge den 9 april 1940. Syftet med att ta fram den här boken var att genom intervjuer bevara olika beredskapsminnen och historier från den här tiden och hur det var att bo och arbeta i Västerdalarna under den här tiden. Alla som bodde i de här trakterna var på olika sätt påverkade av den situation som rådde i gränstrakterna. Och det område det handlar om är från Sörsjön i norr till Lima i söder.

Det var under våren 1997 som projektet drog igång och ett annat syfte var att man också skulle restaurera skansen i Fulunäs och göra den tillgänglig för besökare.

Det är tre personer - Sara Johansson, Ingrid Nilsson och Åsa Gradin som gjort intervjuerna i boken och för att vara exakt är det 114 personer som finns intervjuade.

I den kommitté som arbetat med boken och som haft huvudansvaret har Ivar Berglin, Lima Hembygdsförening, Torsten Johansson, Transtrands Hembygdsförening, Bernt Hellberg, Rörbäcksnäs Hembygdsförening och Kjell Röngård ingått.

"Gränsland" har tryckts upp i 300 exemplar, således en mycket begränsad första upplaga och det är hembygdsföreningarna i Lima, Transtrand och Rörbäcksnäs som säljer boken. Vi kan garantera. Det är mycket intressanta intervjuer som finns i boken från beredskapstiden.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons