Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felfiskande finländare fria

Annons

Tre finländare som gripits för att ha fiskat i iranska vatten släpptes på onsdagen.

De iranska myndigheterna grep de tre, som bor i Dubai och jobbar för Nokia Siemens Networks, i lördags då de var ute på en fisketur. De hade uppenbarligen kommit in på iranskt territorialvatten.

Enligt Finland hade iranska myndigheter då förstått att männen kommit in i farvattnen av misstag.

Finlands chargé d'affaires i Dubai, Esa Hurtig, sade tidigare att en två dagar lång helg i Iran hade fördröjt frigivningen. Hurtig hade besökt Irans ambassad i Dubai för att diskutera saken.

Den förirrade fisketuren slutade nära Abu Musa, en ö som liksom Större Tunb och Mindre Tunb befinner sig i centrum av en konflikt om farvattnen. Både Förenade Arabemiraten och Iran gör anspråk på områdena, som Iran tog kontroll över när brittiska styrkor lämnade området 1971. En tredjedel av världens vattenburna råolja passerar området.

Tolv iranska dykare greps i maj i år av en emiratisk patrull och släpptes efter ett par veckor. De hade dykt vid ett sjunket skepp utanför Abu Musa. Tidigare i år frigavs en fransman och en tysk som tillbringat drygt ett år i iranskt fängelse innan de frigavs med en ursäkt. De hade kommit in på iranskt vatten i samma område eftersom de kartor de navigerat efter utfärdats av emiraten.

I februari förra året greps två svenska byggarbetare i Iran under en utflykt på ön Qeshm i Persiska viken för att ha fotograferat på olovligt område. De frigavs i april i år. Under våren har också 15 brittiska militärer hållits fängslade en tid för att ha kränkt iranskt territorialvatten då de skulle inspektera ett fartyg i Persiska viken.

TT

Mer läsning

Annons