Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felaktiga uppgifter i Uppdrag granskning

Annons

Den totala budgeten för migrationen år 2005 beräknas bli 4,8 miljarder kronor. Kostnaden består av Migrationsverket, mottagandet av asylsökande, migrationspolitiska åtgärder, utlänningsnämnden, offentligt biträde i utlänningsärenden, utresor för avvisade och utvisade. EU-fonden bidrar med 30,4 miljoner kronor per år.

Dessutom tillkommer insatser inom integrationspolitik med 2,1 miljarder kronor som omfattar Integrationsverket, integrationsåtgärder, kommunersättningar vid flyktingmottagande, hemutrustningslån, DO (ombudsmannen mot etnisk diskriminering).

Som Försäkringskassan redan har upplyst om och som vem som helst kan kolla upp genom att ringa till Försäkringskassan eller slå upp på Internet så är det svenska pensionssystemet utformat så att för att få full pension i Sverige så måste du varit bosatt här i 40 år mellan 16-65 års ålder.

Endast garantipensionen beräknas inte på hur mycket du har arbetat under sin livstid och den är ett grundskydd. För den som är född 1 937 eller tidigare och ogift, 7 162 kr/mån.

Garantipensionen är skattepliktig och efter skatt blir pensionen cirka 4 700 kronor per månad.

Äldreförsörjningsstödet är en försäkring för dem som är 65 och inte har bott och arbetat i Sverige i 40 år.

Hur högt äldreförsörjningstödet blir beror på pensionärens inkomst och bostadskostnad. Man har även rätt till äldreförsörjningstöd om man har en pension som är lägre än stödet. Det utgår istället för socialbidrag.

Tv-programmet uppdrag granskning har medgett att man uppgav felaktiga uppgifter. Det kan hända att felaktigheter förekommer i tv så det är synd att ha en övertro på att allt som sägs där är den enda sanningen.

För er som ifrågasätter min ståndpunkt att alla som bor i Sverige, oavsett var man kommer ifrån, ska ha en skälig levnadsstandard kan jag bara säga att det grundar sig i min människosyn och att alla människor är lika värda och som socialdemokrat anser jag att det är staten som ska stå för garant för detta.

När man använder argument som att invandrarna får mer än svenskar, vilket dessutom är en osanning, då tycker jag att man hjälper till att underblåsa främlingsfientlighet och då anser jag mig ha rätten att både som medborgare och politiker att säga ifrån.

PER ERIK GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons