Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felaktig idyllisering

Annons

Jag kan inte låta denna artikel om äldrevården, som presenterades i måndagens MT, gå obemärkt förbi.

Jag har arbetat inom kommunens äldrevård i olika omgångar sedan 1989. Från min synvinkel har en stor nedskärning och försämring skett.

Jag vill här ta upp två exempel som motpol till tidningsartikelns beskrivning av herr Persson och kompanis idyllisering av äldreomsorgen.

I den nya äldreomsorgsplanen talar man om trygghet. Är det tryggt med att rubricera, Hanslinden, Noretgården och vissa delar av Spanskgården som "riktat boende"? Dessa boenden saknar personal på natten.

Till exempel Hanslinden. Där går hemtjänstpersonalen hem kl 21.30 och återkommer på morgonen 07.00. Under denna nattetid får man hjälp av nattpatrullen som har sin utgångspunkt i centrala Mora. På Hanslinden bor inte bara rörelsehindrade. Personerna kan inte ens larma fastän kommunen har placerat larmknappar på handleden eller kring halsen. Dessutom bor det personer på Hanslinden som i sin demens röker i sängen. Är det trygghet?

Det är också under all kritik hur ätande sköts. Maten är bra, matdistributionen sköts likaså väl! Men jag har flera exempel där nattfastan blir 15-18 timmar. Om jag bor i mitt egnahemshus i till exempel Indor, Heden eller någon annan by, lite mer perifert, då får jag frukost mellan 10 och 11 på förmiddagen, lunchen kommer cirka 14 00 och kvällsmaten får jag vid 17-tiden. Det blir 17- 18 timmars fasta till nästa gång jag får mat.

Personalen planerar sitt arbete väl, men antalet personal är för litet. Är det en bra äldreomsorg herr Persson och kompani? Hur gör man när man har en mathållning som den beskrivna ovan och man är diabetiker?

Enligt journalisten påstår du, herr Persson, att de medicinska kunskaperna är högre i dag. Det är säkert så, men vad gör man med kunskaper när inte basen i tillvaron, ätande/maten /nutritionen fungerar.

Kära kommuninnevånare; reagera! Ta reda på hur det fungerar inom äldreomsorgen i din kommundel. Lita inte på politikers och tjänstemännen i kommunhuset, när de draperar äldrevården/äldreomsorgen i politiska och byråkratiska metaforer.

En sak är säker. Om du inte nu har någon äldre i din närhet och som drabbas av Mora kommuns äldreomsorg så blir du själv äldre för var dag som går. Ställ krav nu när du orkar formulera dig, det är för sent när du sitter i en beroendeställning.

JAN GÖSTAS

Mer läsning

Annons