Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fel ta extra betalt"

Annons

- Det genomsyrar till exempel hela skolan, man ska betala för så mycket. Det ska bland annat vara fruktpengar, utflykter och olika valmöjlgheter på friluftsdagar som kostar, säger hon.

Hon är positiv till den hemliga resan som hon menar behövs som ett drogfritt alternativ till Vasaparken. Men hon är kritisk till att skolan arragerar saker som kostar pengar för eleverna.

- Har man två tre barn i skolan så blir det pengar, säger hon.

- Man gör allt för sina barn för att de ska få vara med på det de önskar. Men ibland har man inte råd, säger hon.

Hon menar att det är en form av diskriminering att utesluta vissa barn på grund av ekonomi. Det gäller svenska barn, men även flyktingbarn som hon anser kan ha det svårt att motivera hemma att de behöver pengar.

- Det kan var svårt för dem att förklara för sina föräldrar att skolan är gratis men att de ändå måste betala för vissa saker,

Mamman tror också att om fler kunde följa med på arrangemnagen så skulle det kunna minska riskerna för mobbning och utanförskap. Eleverna har gemensamma minnen som för dem samman.

I dagarna pågår operation dagsverke på många skolor. Elever arbetar för en summa pengar som sedan går till världens barn.

- De kunde använda dagsverkespengarna till att betala för arrangemangen istället då kunde alla följa med.

- Då skulle invandrarbarnen och andra som inte har råd slippa komma i klä.

Jan "Joppen" Olsson, fritidskontoret, som är med och arrangerar den hemliga resan beklagar om det finns föräldrar som inte anser sig ha råd att låta sina barn åka med.

- Men det här är inget skolarrangemang, säger han. Skolan har aldrig varit med och bekostat arrangemangen på skolavslutningskvällarna.

- Vi har heller inga pengar i kommunen för det här, säger han. Vi gör det för pengar som vi har tiggt ihop från olika sponsorer.

- Men det är synd att det blir så här, säger han. Men tillägger att om det finns någon som väldigt gärna vill följa men inte har råd ska de kontakta arrangörerna så ska man tillsammans försöka hitta en lösning.

EVA LANGEFALK

Mer läsning

Annons