Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feivalds på EU-besök - i Borlänge

Annons

- Jag tror vi behöver prata lite EU, inledde Laila Freivalds gårdagens seminarium i Borlänge.

- Vi var dåligt förberedda när vi gick med i EU. Vi tog rätt beslut när vi bestämde oss för att gå med, men det gick för snabbt. Nu får vi ta processen i efterhand, nu behöver vi prata om EU.

Freivalds förklarade svenskarnas, och kanske i synnerhet dalfolkets, motstånd mot EU.

Hon pratade om hur hon ofta möts av påståenden som "Vad ska vi med EU till" och "Varför ska vi ge bort makten".

- Det ser inte likadant ut nu som för 50 år sedan. I dag flyttas pengar mellan länder på en sekund, länderna är mer ihopkopplade. Vi måste samarbeta närmare varandra och därför behöver vi en lagstiftande församling.

En viktig punkt var fördraget om EU:s nya grundlag.

- I dag finns det nästan ingen som kan förstå EU. Tanken bakom fördraget är att göra det enklare att fatta hur EU fungerar, menade Freivalds.

Freivalds välkomnade nya länder i EU och vill inte se unionen som en "exklusiv klubb för välmående länder" och kastade en känga mot EU:s jordbrukspolitik.

- Vi har gett för mycket pengar till jordbruk i Europa. Vi överproducerar i Europa och fattiga länder blir fattigare när vi inte behöver importera, sade hon.

Därefter berättade Inger Segelström om hennes första år som EU-parlamentariker. Hon mötte bland annat kritik om att EU sysslar med hur bananer får vara böjda.

- Var kommer nidbilden om att man röstar om hur böjda bananerna får vara ifrån? Under mitt år i EU har jag aldrig kommit i närheten av något sådant, sade hon.

Segelström har tidigare suttit i riksdagen och varit ordförande för s-kvinnorna. Hon ser Sveriges medlemskap i EU, ungefär som arbetet med jämställdhet.

- När jag blev ordförande för s-kvinnorna fick jag uppdraget att se till att på varenda ställe där det beslutades något, där skulle det sitta en kvinna. För i varenda beslut som vi inte var med kunde vi inte bestämma. Det är samma sak i EU, Sverige måste se till att vara med där besluten fattas.

Som en röd tråd igenom hela seminariet gick det nya EU-fördraget. Rädslan över att våra svenska lagar ska omkullkastas av lagar från Bryssel. Men Segelström försökte lugna och förklara:

- I första kapitlet, första paragrafen står att EU:s lagar ska besluta om det som medlemsländerna vill. Det är precis vad EU gör i dag. Det är ganska solklart, avslutade Segelström.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons