Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fed: Måttlig tillväxt i USA

Annons

Stabil inflationstakt och måttlig ekonomisk tillväxt i större delen av USA, var huvudbudskapet i onsdagens Beige Book från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed).

Undantagen var Minneapolis-området, där tillväxten var stabil, och Dallas-området, där den ekonomiska aktiviteten beskrevs som måttligt stark.

Samtidigt skriver Fed att tillverkningsindustrin går trögt i många områden och att bostadsmarknaden fortsätter att försvagas med vikande försäljningsvolymer på många håll och stiltje på andra.

Utvecklingen på bostadsmarknaden har medfört en inbromsning för delar av byggsektorn samt möbel- och vitvaruindustrin, noterar Fed.

Beige Book är en återkommande enkät som är vägledande när Feds penningpolitiska kommitté beslutar om styrräntan. Onsdagens rapport har sammanställts av Feds regionala kontor i St Louis och bygger på enkätintervjuer genomförda fram till den 16 april.

Feds nästa penningpolitiska möte äger rum den 9 maj. De flesta bedömare räknar med att banken då låter styrräntan ligga kvar på 5,25 procent, där den har legat sedan juni i fjol.

Vad gäller inflationsläget skriver Fed att konsumentpriserna generellt är fortsatt stabila, med måttliga prisökningar på vissa håll. Samtidigt vittnar många företag om att de måste hantera högre bränsle- och råvarupriser, vilket lett till prisökningar i kundledet i bland annat Boston, Cleveland, Chicago och Dallas.

Arbetsmarknaden ser stark ut i de flesta Fed-regioner. Trots det verkar löneökningarna hållas nere.

På fredagen väntas officiell statistik över USA:s tillväxt för första kvartalet. Bedömare räknar i genomsnitt med att tillväxten under kvartalet stannar på 1,8 procent och att denna nivå består under andra kvartalet.

Det kan jämföras med 2,5 procent under första kvartalet 2006, en period som präglades av stora skador efter en förödande orkansäsong längs den amerikanska sydkusten.

TT

Mer läsning

Annons