Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Febrig Mattias missade SM-titel

Annons

- Det är roligt att ha fått prova på och jag är många erfarenheter rikare, säger Mattias Heens från Malung efter att tillsammans med sju andra unga målare från Skåne till Östersund tävlat om den prestigefyllda titeln Svensk mästare i måleri.

Det var Målaremästarnas riksförenings region i Dalarna som valde Mattias som sin representant och med ett färskt, väl utfört, gesällbrev verkade chansen till medaljplats vara stor. Men för Mattias blev tävlingen mycket tuff och han hamnade på delad fjärdeplats. Vinnare blev Jimmy Johansson, Sandå Projekt Måleri AB på Frösön.

- Dagen innan vi skulle åka ner till Stockholm hade jag 39 graders feber men hoppades på att bli bättre. Det var svårt att hoppa av en sådan här chans, säger Mattias som redan första dagen ser ganska så slak ut då vi träffar honom med pensel i hand på Living Colour.

Living Colour är en färg-, måleri- och inspirationsmässa för fackfolk och den invigdes förra torsdagen på Stockholmsmässan i Älvsjö.

- De tävlande har cirka 20 timmar, uppdelat på tre dagar, på sig att visa vad de kan. Vi går runt och kontrollerar under arbetets gång. Vi bedömer underarbetet, snickerier och noggrannhet i själva målandet, säger Bo Granath, Stockholmsregionen.

Bo är en av de fyra som poängsätter och efter tävlingens slut resonerar ihop sig för att välja ut de tre bästa.

Publiken ställer frågor och är med och iakttar de unga målarnas tävlingsarbete.

- Det var inga problem. Det kändes inte annorlunda än då jag är hemma hos någon och målar, säger Mattias som erkänner att han var ganska så nervös inför mässan.

Mattias mäter och tejpar.

- Till rutmönstret här på väggen har de bestämt tio olika kulörer av vilka vi fick välja ut fem. Till mittenväggen med dörr var kulörerna bestämda. Den högra väggen med lasyrmönstret fick vi göra på fri hand, säger Mattias.

Maten som serverades i mässans "färgbar" var indelad i färgerna rött, grönt, blått och gult. Mycket lockande men inte för Mattias som på torsdagskvällen också hade fått maginfluensa och kom till mässan först till lunchtid på fredagen.

- Mattias var mycket duktig på de målade väggytorna och minst en av domarna hade därför rankat honom som etta, säger bedömaren Rolf Bladh då vi ringer upp honom efter tävlingen.

Trots sjukdomen klarade den envise och snabbe målaren Mattias alla momenten - två av medtävlarna hann inte riktigt klart - och återvänder till Färgbröderna i Malung med nya kunskaper i bagaget.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons