Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Favoriter på skolgården

Annons

"Beyblade" kallas plastsnurran som har blivit en riktig storsäljare det senaste halvåret, särskilt bland pojkar i låg- och mellanstadieåldern. Den dras i gång med en plastsnodd och sedan gäller det att hålla snurrandet i gång, och kanske slå ut några andra snurror samtidigt. Beyblade stod högst på många julklappslistor förra året. För det nätta priset av 119,50 slank den ner i tomtens säck.

Men en snurra, det är väl knappast något nytt i leksakernas historia?

- Det lustiga med många nya leksaker är att de inte är nya. Snurror har funnits sedan 1800-talets slut, men då var de gjorda i trä och metall, säger Peter Pluntky, som värderar leksaker på SVT:s Antikrundan.

Vad kommer en snurra av plast att vara värd om 50 år?

- Det vet vi ingenting om. Men en gammal snurra av trä och metall är inte mycket värd i dag. Vissa typer av leksaker vill samlare ha, det kan vara dockskåpsmöbler och mekaniska leksaker som är hantverksmässigt gjorda. Det ska vara dekorativt, säger Peter Pluntky.

Dagens plastleksaker kanske inte går hem hos antiksamlarna, än. Men vid lunchtid på Slättaskolan rör sig en annan sorts leksakssamlare, och de har koll på sina grejer.

Daniel Fridén och Adrian Rasie ägnar rasterna åt att kasta "gogosar" mot en av skolans väggar. Den vars plastfigur landar närmast väggen har vunnit, och tar hem både äran och ytterligare en "gogos" till sin samling.

Helst vill man förstås ha påsen full.

Men tjejerna på skolgården är föga imponerade av gogosar och Beyblades.

- Äh, det är tråkigt. Jag tycker om fotboll, säger Sofia Strömer.

- Handboll, säger Dzana Machmatovic.

- Nallar och gosedjur, säger Emelie Uglem.

Vad tror ni era föräldrar lekte med när de var små?

- Ingenting, de jobbade nog mest, svarar tjejerna.

Den klassiska jojon har de flesta i alla fall hört talas om. Vad få vet är att den från början användes för att jaga småvilt, berättar Peter Pluntky.

- På 1700-talet blev den populär bland överklassen i Paris. Då fanns en del exemplar gjorda i elfenben och guld. Sedan har jojon kommit och gått. På 1920-talet och 1940-talet var den mycket populär och för några år sedan var den inne igen. Då köpte jag en i Milano, till min son. Den var gjord av aluminium och hade kullager.

På BR Leksaker i Falun finns jojon alltid på försäljningshyllan. Men just nu är åtgången snål. Beyblades och den snarlika Spin battles säljer mest.

Och även om pokemonkort inte längre säljs till varje kund som kommer in i affären så går de fortfarande åt. I butiken finns till och med 80-talsklassiker som burkar med Slime och spiralen Slinky. Och de muterade ninja-sköldpaddorna är på väg tillbaka.

- Ninja Turtles kom med fyra nya filmer före jul. Allt som syns på film och tv säljer bra, säger Jenny Andersson, säljare på BR Leksaker.

Det är ingen ny företeelse.

- Leksaker från 60-,70- och 80-talet är mycket merchandiseprodukter från filmer. Musse Pigg var den första riktigt allvarliga. Det blev en fullständig boom när han kom 1928, och i dag är det många som samlar på bara Musse Pigg-saker, säger Peter Pluntky, och berättar vidare att det finns samlarböcker om allt från Barbie till nyare företeelser som leksaker från Kinderegg och McDonald's.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons