Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fattigdomen ökar

Annons

Allt oftare kommer ansökningarna till majblommekommittéerna från barnfamiljer som behöver hjälp att klara vardagen.

På några år har ansökningarna dessutom tredubblats.

- Problemet är störst i storstäderna, men utvecklingen är densamma över hela landet, säger Lena Holm, generalsekreterare i Majblommans Riksförbund.

En färsk studie från Rädda barn-en visar att i genomsnitt vart femte svenskt barn växer upp i en fattig familj. I Dalarna räknar man med att 14 procent, 8 300 barn, lever i en familj under eller på gränsen till socialbidragsnorm-en. Förklaringen är arbetslöshet och förändringar i trygghetssystemet.

Samtidigt minskar resurserna i skola och barnomsorg.

- Man kan inte blunda för att det finns fattigdom i Sverige i dag. Nu måste vi berätta vad vi ser, så att det blir någon förändring. Politikerna måste se till att alla barnfamiljer har ekonomisk grundtrygghet, säger Lena Holm.

- Det är inte meningen att vi ska ta större och större ansvar för de här frågorna. Majblomman är en organsation som ska hjälpa barn med tillfälliga saker, lite guldkant i tillvaron, fortsätter hon.

Men nu handlar en mindre andel bidragsansökningar om det lilla extra - en cykel, en dator, ett sommarläger. I år står vardagsbehov som kläder och skor för mer än hälften av ansökningarna.

- Vi får ansökningar från föräldrar som inte har råd att låta barnen följa med på skolutflykter eller teater. En sådan oförutsedd utgift är en katastrof när pengarna knappt räcker till mat, säger Lena Holm och tillägger att även beslutsfattare som skolans rektor kan göra en insats för de drabbade barnen:

- Rektorn kan bestämma att "från och med nu börjar alla våra utflykter i matsalen, där vi gör vår matsäck tillsammans".

I Dalarna finns 35 lokala majblommekommittéer som fördelar pengarna som kommer in till behövande barn i sitt området.

- Behoven finns så nära. Inte minst ensamstående mammor lever ofta med små marginaler, konstaterar Gunilla Östlund i majblommekommittén i Falun.

Hon har bland annat noterat fler ansökningar från skolor som vill köpa in en uppsättning skridskor eller cyklar att låna ut, så att alla barn ska kunna vara med på aktiviteterna.

Gunilla Östlund har också att sett ett nytt behov. Ansökningar från familjer som behöver bidrag för att kunna göra något tillsammans. Kanske göra en liten resa eller hyra en campingstuga.

Som tur är, är majblommorna är lättsålda. Majblommekommittén i Falun ökade försäljningen med 22 procent från förra året.

- En ökning som ger oss större möjlighet att hjälpa fler, säger Gunilla Östlund.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons