Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fått avslag på fyra ansökningar om rivning

Annons

Göran Lindbergs stora ladugårdsbyggnad stod i centrum för diskussionerna om byggnadsvård vid mötet i Västerby bygdegård.

Den är ett talande exempel för den åsikt som många av fastighetsägarna förde fram. Nämligen att det kan vara okej att tänka sig att rusta boningshuset eller ett uthus som är i någorlunda skick.

Men att renovera en stor fallfärdig ladugård är något som är alldeles för tidskrävande och dyrt. Det gäller inte minst de åldrade invånarna i byn.

Göran Lindbergs ladugård är fallfärdig. Den står mycket nära Sätervägen och vattenavrinningen och vibrationer från trafiken har gjort att grundstenar har rasat in.

Taknocken går i vågor och på ett ställe har taket rasat in. Förfallet har pågått sedan mycket lång tid tillbaka, långt innan den hamnade i Göran Lindbergs ägo.

Lindberg är orolig för att barn ska gå in och leka i ladugården eftersom den kan rasa ihop över dem.

- Jag köpte fastigheten 1995 och såg att ladugården var i dåligt skick. Jag tänkte riva den inom sin tid, men jag väntade för länge, säger han.

Tre år senare, 1998, tog nämligen kommunfullmäktige i Hedemora beslutet att fastställa en områdesplan i Västerby. Detta för att kunna bevara byggnadskulturen i byn intakt.

- Kommunen kan ålägga fastighetsägare att renovera byggnader, säger stadsarkitekt Michael Bergman.

Efter 1998 har Göran Lindberg skickat in fyra rivningsansökningar och fått avslag på samtliga.

Nu står han som ansvarig om ladugården, i värsta fall, skulle falla ihop över barn som leker inne i byggnaden.

- Jag är inte ilsken på beslutsfattarna utan vill ha en dialog med dem om hur problemet ska lösas på bästa sätt, säger han.

Ett förslag om att göra Lindbergs ladugård till ett pilotprojekt kastas fram, något som länsantikvarie Ulf Löfvall har att ta ställning till.

Många av fastighetsägarna på mötet har byggnader som kräver en del förändringar för att de ska gå att använda till något vettigt ändamål.

- Men man får inte ändra hur som helst utan att ansöka om bygglov, säger Michael Bergman.

Den som exempelvis vill göra en större öppning i en byggnad måste ansöka om bygglov.

- Ska man behöva vänta i sex månader för att få göra en ekonomibyggnad praktiskt användbar, vore det inte smidigare om du kom ut och tittade på plats, undrar Daniel Josefsson vänd mot Michael Bergman.

- Jag ska försöka ta mig ut och titta, säger Bergman.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons