Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fatah-män lovar avstå från angrepp

Annons

Israel har gått med på att sluta jaga över 180 efterlysta Fatahmän om de avstår från angrepp på Israel, sade tjänstemän i Jerusalem i dag.

Samtidigt rapporterar AFP från Gazaremsan att 189 palestinier redan har skrivit på ett löfte om att sluta angripa Israel i utbyte mot att Israel slutar jaga dem.

De flesta av de 189 tillhör al-Fatah enligt källan.

Israel har också gått med på att tillåta Nayef Hawatmeh, ledaren för den Syrienbaserade palestinska rörelsen DFLP, att resa till Västbanken.

Israels premiärminister Ehud Olmert ska delge president Mahmud Abbas löftena på måndagen när de möts, sannolikt i Jerusalem, uppgav Olmerts kansli.

Israel försöker isolera al-Fatahs mäktiga konkurrent Hamas sedan rörelsen tog kontroll över Gazaremsan i juni. Israelerna vill i gengäld stärka Abbas, vars rörelse al-Fatah fortfarande dominerar på Västbanken.

al-Fatah har utkämpat blodiga strider med Hamas i Gazaremsan, strider som slutat med total dominans av Hamas.

Olmert kommer att ge Abbas en lista på 250 fångar som ska friges från israeliska fängelser. 85 procent av dem är Fatah-medlemmar. Resten kommer från icke islamistiska grupper, bland dem DFLP.

På listan står Zakaria Zbeideh, ledare för de stridbara al-Aqsamartyrernas brigader i Jenin. Brigaderna är knutna till al-Fatah.

Palestinska styrkor dominerade av al-Fatah har börjat gripa Hamasmän på Västbanken. Syftet sägs vara att hindra Hamas att bygga upp sina styrkor också där.

TT

Mer läsning

Annons