Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastlåst i samtalen EU_Iran

Annons

EU:s utrikespolitiske representant Javier Solana träffade på onsdagen Irans kärnkraftsförhandlare Ali Larijani i ännu ett försök att lösa krisen kring Irans nukleära program.

På väg in till mötet sade Solana sig hoppas att "vi denna gång ska kunna ägna oss åt förberedande samtal som, ju förr dess bättre, kan leda till meningsfulla förhandlingar".

Iran har envist motsatt sig uppmaningar från FN:s säkerhetsråd att sluta anrika uran, en process som ger bränsle åt civila kärnreaktorer men som också kan generera råmaterial till atombomber.

EU och USA har anklagat landet för att vilja skaffa sig kärnvapen, något som Iran förnekar. Teheranregeringen vidhåller att det egna kärnkraftsprogrammet bara är en högst legitim satsning för att öka landets tillgång på energi.

Före onsdagens samtal sade Larijani till journalister att han och Solana skulle diskutera "nya idéer". Men Solanas taleskvinna Cristina Gallach förklarade att "inget har förändrats i omvärldens hållning" och att det viktigaste fortfarande är att "skapa förhållanden så att förhandlingar kan börja".

Diplomater sade att utsikterna till genombrott är mycket små så länge som Iran vägrar att bromsa sitt anrikningsprogram. Från Teheran reser Solana på torsdagen till Oslo för att informera EU-ländernas utrikesministrar om samtalen med Larijani.

TT

Mer läsning

Annons