Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fästingvaccinet är slut

Annons

Sveriges centrala lager av vaccin mot den fästingburna infektionen TBE är slut. Först i mitten av juni kommer nästa leverans, uppger Stefan Folkesson, marknadsdirektör hos Sveriges distributör SBL Vaccines, för TT. Vaccinet tog slut i går, men det gäller bara vaccinet till vuxna. För barnens del räcker tillgången, säger Camilla Sjöström, kommunikationschef för tillverkaren Baxter.

För ett fullgott skydd mot TBE krävs en grundvaccination med tre doser. Andra sprutan ska tas efter en till tre månader efter första tillfället och den tredje dosen inom ett år.

Orsaken är en oväntat stor efterfrågeökning.

Enskilda vårdcentraler och vaccinationscentraler kan fortfarande ha enstaka doser av TBE-vaccin kvar, men många kommer att få ställa in vaccinationsverksamheten nu alldeles inför fästingsäsongen.

TBE, eller viral meningoencefalit, är en infektion som är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Den orsakas av ett virus som förs över till människor och djur via fästingar. TBE yttrar sig som hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och emellanåt kramper och förlamningar. De flesta blir helt återställda men upp mot 30 procent får långdragna eller till och med bestående besvär i form av svår trötthet och minnesstörningar. I ovanliga fall kan också bestående förlamningar bli konsekvensen. Dödsfall kan förekomma men är mycket sällsynta.

I fjol rapporterades 465 fall av TBE i Sverige, vilket är en ökning med 67 procent jämfört med året före.

TT

Mer läsning

Annons