Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fästingvaccinet är slut

Annons

Sverige står inför den kanske värsta fästingsommaren i mannaminne _ och lagren av vaccin mot TBE är i det närmaste slut.

Hela Europa är drabbat av bristen, som kan leda till ännu fler fall av den farliga hjärninflammationen.

Ett antal varma somrar och milda vintrar i rad har gjort fästingbestånden gott. Inte bara Sveriges entomologer (insektskännare) har spått rekordår inför säsongen 2007.

Han rekommenderar alla svenskar som är ute i skog och mark att vara extra uppmärksamma på eventuella fästingbett och att ta bort fästingar så fort som möjligt. Visserligen kan TBE-virus föras över redan när blodsugaren biter sig fast, men den som åtminstone har upptäckt djuret blir sannolikt mer uppmärksam och går troligen till läkaren tidigare om han eller hon skulle få symtom som oklar huvudvärk och feber ett par veckor efter bettet.

I fjol rapporterades 465 fall av TBE i Sverige, vilket är en ökning med 67 procent jämfört med året före. Årets brist på vaccin och rika tillgång på fästingar kan leda till att fallen blir ännu fler.

Bo Svenungsson, biträdande smittskyddsläkare i Stockholms län, är dock inte särskilt orolig eftersom tillräckligt många vaccinationsansvariga verkar ha sett till att fylla lagren ordentligt.

Men redan under fredagen började vissa vårdcentraler meddela sina patienter att TBE-vaccinationerna måste skjutas på framtiden tills vidare.

TT

Mer läsning

Annons