Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsskatten skrotas

Annons

Fastighetsskatten ska avskaffas från och med den 1 januari 2008. En kommunal avgift på 4|500 kronor per bostad införs, dock högst en procent av taxeringsvärdet.

För flerbostadshus blir avgiften 900 kronor per bostad men högst 0,4 procent av taxeringsvärdet.

Det meddelade den borgerliga regeringen på eftermiddagen sedan man nu kommit överens om hur man ska gå vidare för att avskaffa fastighetsskatten.

Reformen ska utredas av en arbetsgrupp inom regeringskansliet. Om utredningen skulle visa att förslaget ger oönskade effekter, till exempel för en viss region eller inkomstgrupp, är arbetsgruppen fri att pröva andra alternativ.

Men eventuella justeringar måste finansieras fullt ut inom bostadssektorn.

Under våren har en arbetsgrupp under ledning av finansminister Anders Borg utrett konsekvenserna av att slopa fastighetsskatten. I gruppen har tjänstemän från de fyra partierna ingått.

Gruppens arbete har redovisats för partiledarna, som kom överens i dag på eftermiddagen.

De fyra partierna kom redan i somras överens om att ersätta fastighetsskatten med en låg kommunal avgift. De kom också överens om att höja reavinstskatten för att finansiera reformen. Ingen villaägare skulle heller behöva betala mer än i dag.

I väntan på att hela skatten skulle avskaffas införde den nya regeringen en frysning av skatten och en begränsning av skatten på markvärdet _ till högst 2 kronor per kvadratmeter eller maximalt 5|000 kronor.

Dessutom sänktes fastighetsskatten för hyreshus från 0,5 till 0,4 procent den 1 januari i år. För bostadsrättsföreningar slopades den så kallade schablonskatten.

I dag får statskassan in omkring 16 miljarder kronor om året genom fastighetsskatten på småhus och flerbostadshus. Om man även räknar in industrifastigheter och lokaler ger fastighetsskatten cirka 25 miljarder kronor.

Förslaget som partiledarna nu kommit överens om handlar om skatt på boende.

TT

Mer läsning

Annons