Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsskatten avskaffas 2008

Annons

Fastighetsskatten försvinner nästa år och ersätts med en kommunal avgift på 4|500 kronor.

Samtidigt höjs reavinstskatten från 20 till 30 procent när huset säljs.

Slopad fastighetsskatt har varit en av kd:s profilfrågor och han är nöjd att skatten nu är på väg bort. Trots att den kommunala fastighetsavgiften blir ett par tusen kronor högre än han hade tänkt sig.

För att få ihop pengar till finansieringen föreslår regeringen också att reavinstskatten höjs, något som statsminister Fredrik Reinfeldt egentligen inte tycker om. Risken finns att människor drar sig för att flytta om de får betala högre skatt när de säljer huset.

När regeringen tidigare i år fryste fastighetsskatten och begränsade skatten på markvärdet gynnades framför allt höginkomsttagare i Stockholmstrakten och andra storstadsområden.

TT: Blir det villaägare i Djursholm som drar vinstlotten den här gången också?

"Balansen" innebär till exempel att villaägare i Västra Götaland, Stockholm och Skåne gynnas av att deras höga taxeringsvärden inte slår igenom i den kommunala avgiften, medan de å andra sidan får betala högre skatt än i dag när de säljer sina hus.

Under våren ska en arbetsgrupp fortsätta att utreda förslaget med siktet inställt på att remittera ett färdigt förslag i juni.

Skulle det under arbetets gång dyka upp oönskade effekter för någon region eller för vissa inkomstgrupper, är gruppen fri att komma med nya lösningar. Men den får inte föreslå finansiering utanför bostadssektorn.

Regeringen håller också fast vid löftet om att ingen ska behöva betala mer i avgift än vad de betalar i skatt i dag. Det innebär att 40 procent av dem som betalar fastighetsskatt kommer att betala mindre än 4|500 kronor i avgift.

Som väntat mötte regeringens förslag genast hård kritik från oppositionspartierna som hävdar att förslaget leder till orättvisor och fördjupar klyftorna i samhället.

TT

Mer läsning

Annons