Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsägare får betala kommunens upprensning

Annons

Fastighetsägartrion har funnits på nämndens dagordning sedan december 2005. Då beordrades trion att städa tomterna och trädgårdarna senast till den sista juni 2006.

Den 29 augusti konstaterade nämnden att ingenting hade hänt. Tomterna var fortfarande belamrade med allsköns bråte.

Därmed vidtogs nästa fas - att förelägga trion att senast till årsskiftet ha städat upp. Men redan när det beslutet togs fingrade nämnden på en ny metod. Att drämma till med hot om vite bedömdes vara praktiserat i alltför många fall, och med föga resultat. I stället riktades blicken mot en paragraf i plan- och bygglagen som inte använts tidigare. En paragraf som enkelt uttryckt innebär tvångsstädning. Kommunen utför städningen, medan fastighetsägaren betalar städnotan.

När tomterna inspekterades den 8 januari i år kunde inspektören notera att i ett fall hade inget skräp forslats bort, på den andra var det i stort samma sak, med en skillnad - en stor del av skräpet var övertäckt med gröna presenningar.

På den tredje tomten hade utvecklingen gått stick i stäv med nämndens vilja. Här hade det samlats ännu mer skrot och skräp, och tomtens karaktär börjar enligt inspektörens rapport allt mer likna ett industriområde.

Ingen av fastighetsägarna har utnyttjat möjligheten att överklaga nämndens föreläggande. Detta tas som ett kvitto på att det är dags för nästa steg.

Men eftersom det är frågan om ett pilotfall där en oprövad paragraf ska testas vill man också ta det säkra före det osäkra.

-Det måste utredas vad som får forslas bort, påpekar nämndens nye ordförande Lena Ludvigsson-Olafsen (s).

Klart står dock att myndigheten placerat sig i startgroparna. När de sista juridiska frågetecknen rätats ut beordras städpatrullen ut.

Den dialog som förvaltningschefen nämner handlar bland annat om att fastighetsägarna kommer att få ta del av nämndens beslut. I detta ingår foton av de föremål som ska fraktas bort.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons