Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastigheterna var bara värda hälften

Annons

Falu Industrihus är verkligen ett av kommunens stora sorgebarn. År efter år har bolaget gått med förlust. Sedan bolaget startade och fram till nu har kommunen med skattemedel fått skjuta till 20,3 miljoner kronor i aktieägartillskott för att rädda bolaget från likvidation.

Fastigheternas värde har också tidigare skrivits ner. Det bokförda värdet ligger i dag på runt 20 miljoner kronor.

Men så högt är inte det marknadsmässiga värdet i dag. Det framkom vid torsdagens bolagsstämma där bolagets revisor Göran Melin kritiserade det bokförda värdet i revisionsberättelsen. Därmed fick bolaget en så kallad oren revision vilket är mycket ovanligt för kommunala bolag.

Men bolagets nyvalde ordförande, kommunalrådet Dan Westerberg, tar inte så allvarligt på den kritiken. Att fastigheterna varit för högt värderade är något kommunen varit medveten om i flera år. Kommunen har tidigare försökt sälja dem och det hade varit ett dåligt försäljningsargument att skriva ner dem.

Nu görs ett nytt försök att sälja ut fastighetsbeståndet och en mäklare har kopplats in. Denne värderar fastigheterna till mellan tio och 15 miljoner kronor. Om det stämmer och försäljningen denna gång blir av kommer kommunen att förlora ytterligare ett antal miljoner på bolaget.

- Men det måste vi ta för att bli av med de årliga förlusterna, säger Dan Westerberg.

Ett bra försäljningsargument brukar vara att erbjuda fastigheter med stabila hyresgäster på långa kontrakt. Det är det man nu försöker göra med kontorshotellet St Örjen.

Där har det funnits flera lokaler som saknade hyresgäster och man försökte därför tömma huset och flytta de hyresgäster som fanns där till en flygelbyggnad. Till huvudbyggnaden skulle då kommunens egen förvaltning kommunservice flytta.

Hyresgästerna protesterade. De hade kontrakt och ville stanna kvar. Efter diskussioner har nu alla utom en hyresgäst gått med på att flytta och den får vara kvar. Det framkom vid bolagsstämman. Övriga lokaler i husets övertas av Kommunservice som Dan Westerberg då hoppas blir den stabila hyresgäst som ska locka en hugad fastighetsköpare att slå till.

Lyckas man sälja kontors- och industrifastigheterna återstå sedan frågan om vad man ska göra med Falu Industrihus.

- Antingen likviderar vi bolaget eller lägger det i malpåse, säger Dan Westerberg.

Det som inte säljs, som den nya lastkajen vid Grycksbo pappersbruk och en tomt i Falun, kan administreras på annat sätt, anser Dan Westerberg.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons