Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fast i byråkratins våld

Annons

Varannan vecka bor Jesper hos sin mamma Malin Bark. Varannan hos pappa Tomas Andersson, där också Sarah Redin bor sedan knappt tre månader.

Tomas och Sarah träffades för drygt två år sedan. De tog det lugnt i början men så blev Sarah med barn. I augusti i år flyttade Tomas och Sarah ihop, den 16 september föddes deras dotter Olivia. Dagen efter fick de beslut om att Jespers dagistid kraftig skulle minskas de veckor han är hos pappa, för att Sarah är föräldraledig. Pappa Tomas jobbar fortfarande heltid:

- Det här beslutet gynnar inte Jesper. Sarah och Jesper har inte den relationen än och det går ju inte att tidsbestämma hur lång tid det tar att bygga upp en sån här relation, säger Tomas.

På några månader har Jesper fått en lillasyster och en styvmamma. Han har fått en helt ny familjesituation men när skoldistrikt Runn tolkar reglerna för barnomsorgstid, spelar det ingen roll. Det är hushållet som Jesper bor i som räknas. Att det sedan är en nybliven förstföderska som bott ihop med Jesper i knappt tre månader är oväsentligt - för det är 15 timmar i veckan som gäller för föräldralediga hushåll - inte biologisk förälder som är föräldraledig.

De bestämde sig för att överklaga beslutet, då de vuxna i Jespers liv - Sarah, Tomas och Malin - var oroliga över vad det här innebär för hans psykiska hälsa:

- Det är inte det att jag inte litar på Sarah, men jag ser inte på dagis som bara en förvaringsplats. Jesper behöver vara där för sitt sociala liv, det är på dagis han har sina kompisar. Det är ju inte kul att vara hemma för en femåring om det inte finns någon att leka med, säger Jespers mamma Malin.

- Ja, gatan är tömd på ungar dagtid, alla är på dagis och Jesper behöver sina rutiner, säger Sarah.

- Det är nog jobbigt att vara en sådan här familj ändå, fyller Malin i.

Skoldistriktschef Sture Östberg avslog överklagan och de beslutade sig att överklaga till länsrätten. Sarah och Olivia stod i begrepp att flytta hem till Sarahs mamma för att rädda Jespers dagistid, när beskedet kom att beslutet skjutits upp.

Det finns fler liknade fall och osäkerheten hur reglerna egentligen ska tolkas är stor och därför ska skolförvaltningen nu utreda frågan.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons