Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farväl till hetaste sommarfavoriterna

Annons

Svenska tittare älskar sina brittiska kriminalserier och tittar på dem mer än på någonting annat under sommarmånaderna.

När lynnige, egocentriske kommissarie Jack Frost vinkade farväl från sitt Denton i måndags var det fler än 1,5 miljoner tittare i sommarkvällen.

När kollegan Barnaby i Midsomer säger tack för i sommar på tisdag blir det troligen lika många om inte fler.

Många önskar säkert Barnaby och kompani tillbaka nästa sommar också. Om det med tanke på allt som hänt fortfarande finns några levande varelse i lilla Midsomer...

Intresset för brittiska kriminalserier är inte på något sätt unikt för svenska tittare. Några dagar i landets västligaste delar, där norsk tv är snudd på lika vanlig som svensk, hette faktiskt en av de populäraste tv-figurerna just nu Jack Frost...

Av vad jag kunde ana är engelska serier i alla fall inte mindre vanliga i den norska tv-sommaren än den svenska. Att en brittisk serie, Mord i sinnet, är fyrans överlägset mest sedda bekräftar ju bara ytterligare.

När nu både Frost och Barnaby lämnar oss kan vi bara hoppas att det finns mer i lager att plocka fram. Vad skulle annars ge luft åt en annars andefattig SVT-sommar?

Jodå, det skulle duga gott med ett återseende av gamle kommissarie Dalgliesh också. Han som tittare med tillgång till Viasats digitala actionkanal fortfarande kan se då och då.

På tal om digitala kanaler: Plötsligt mitt i den tysta mest händelsefattiga tv-sommaren flammade lite debatt upp i en dag eller två. Visserligen lite i skymundan, visserligen blåste den förbi lika snabbt som den började. Men ändå ämnet är angeläget. Det är faktiskt mindre än två år kvar innan det analoga tv-nätet börjar släckas ner.

Plötsligt har åtminstone någon politiker fått en aha-upplevelse i rötmånaden och upptäckt att de beslut de sedan länge fattat faktiskt kan leda till svarta rutor hos många tittare.

Den gav inte mycket eko, den där minidebatten. Men räkna med att den kommer att bli mer märkbar ju närmare dagen med risk för svartrutor vi kommer. När varje tittare blir varse konsekvenserna i sitt eget vardagsrum.

Mest uppseendeväckande - och positivt om det blir en realitet - var i tv-ansvariga ministern Marita Ulvskogs påstående om att vi som tittar på kabel-tv inte kommer att behöva någon digitalbox. Inte för att kunna se ett basutbud i alla fall.

Bra för många om det är sant och kan bli en realitet, förstås. Men samtidigt pekar det indirekt på ett av digitalfrågans stora problem:

Beslutet är fattat, ska inom inte allt för avlägsen framtid förverkligas. Men hur de tekniska lösningarna för varje enskilt hushåll ska se ut vet ingen.

Jag tror inte ens kulturministern vet det. Inte i alla detaljer. Dessutom har jag inte sett eller hört talas om något kabelbolag som inte tar bra betalt för sin service... Till skillnad från telefon, el och allt annat som kommer ur ett hål i väggen eller två kan vi inte fritt välja distributör. I alla fall inte ännu.

Veckans vakuum

Varje vardag är det tyst, stilla och absolut sändningsfritt i SVT2. Det är naturligtvis ett ytterst genomtänkt sätt att förvalta våra licenspengar på...

Veckans vadå

Allsång på Skansen tappar tittare vecka efter vecka och den ansvariga fattar inte alls vad det kan bero på. Vadå? Ser de inte själva på programmet?

HANS DAHL

Mer läsning

Annons