Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farväl, Konsum i Nås

Annons

- Det är verkligen sorgligt, sade butiksrådet Daniel Schanzer-Larsen som tillsammans med Anke Mikaelius tog emot innanför butiksdörren där de bjöd på både gravöl och bakelser.

Det var i juni som det definitiva beskedet kom från Konsums ledning. Butiken skulle läggas ned och de fyra anställda blev uppsagda.

Daniel menar att allt har hängt på ortsbornas köptrogenhet, något som Anke ändå inte håller med om.

- Alla handlar efter sin ekonomi och det går inte att säga till de som redan köper allt i butiken att de måste handla för 500 kronor mer i månaden. Vi har haft hård konkurrens från lågprisbutiker och det är synd att butiken måste stänga nu när vi äntligen har fått tillgång till lågprissortimentet Coop X-tra, säger Anke Mikaelius.

Någon total utförsäljning var det ändå inte frågan om utan redan på tisdag öppnar butiken igen i ny regi under namnet Nära dej, en gren inom Ica.

Hur ser då Daniel och Anke själva på köptroheten? Är det viktigast att vara trogen mot Konsum eller mot bygden?

- Vi kommer att handla i Nås även i fortsättningen, säger båda, som medger att Coopledningens hantering av Nåsbutiken gjort att förtroendet för Konsum naggats i kanten.

Av de fyra anställda är det bara Yvonne Mässing som blir kvar efter regimskiftet.

- Jag har varit här sedan 1970 och kommer att fortsätta på halvtid, berättar hon.

För föreståndaren Marianne Flodin blir förändringarna desto större.

- Jag har jobbat sedan jag var 14 år och aldrig behövt gå till arbetsförmedlingen, säger Marianne, som nyligen fyllt 60 år.

- Nu ska jag först och främst vara hemma med barnbarnen. Besöket hos arbetsförmedlingen får vänta till framåt sommaren.

Utan arbete blir även Lisa Berg och Sjö Mona Larsson. Lisa efter tio år i butiken och Mona efter att ha arbetat åt Konsum under hela sitt yrkesverksamma liv.

- Vi flyttade hit till Nås 1967 då min far började som Konsumföreståndare, berättade Mona, som hunnit fylla 57 år.

- Jag hade ju hoppats på att bli kvar till pensioneringen men nu får jag väl se mig om efter något annat. Helst skulle jag nog vilja jobba i en blomsterhandel eller med friskvård, säger hon.

På en hylla i butiken står mängder av blombuketter som tacksamma kunder lämnat under dagen.

- Det är väldigt ledsamt och jag kommer att sakna flickorna mycket, berättar Bojan Larsson medan hon lämnar en bukett med rosor till föreståndaren, Marianne Flodin.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons