Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fårtomt efter massakern

Annons

Det var för ganska precis ett år sedan den omskakande händelsen inträffade. 17 får revs svårt. Man var tvungen att avliva de flesta.

Var det varg eller hund som var boven i dramat? Meningarna går isär. Rovdjursexperterna menade att det var det värsta man skådat. Med all säkerhet var det en hund som varit framme, trodde experterna.

Gunnar Thynander är av annan uppfattning. Fåren hade utsatts för hugg mot strupe och bakdel.

Han är tämligen säker på att det var en varg som stod för förödelsen. Hans son såg för övrigt veckan efter fårmassakern i fäboden ett djur som passerade vägen. Det var en varg, enligt sonen, som för övrigt sett livs levande vargar tidigare.

Varg eller hund? Ord står mot ord. Thynander vill i stället varna för rovdjurens frammarsch sett ur förbuskningens synvinkel.

Fäbodbrukaren Goth Bertil Johansson menar att det inte är någon mening längre att ha boskap i Prästbodarnas fäbod i Dådran i Rättvik på grund av allt besvär han haft med närgångna björnar.

I dag är det öde och tyst i Forsbodarna. De betande fåren lyser med sin frånvaro. Gunnar Thynander menar att det öppna landskapet äventyras. I maj brukade fåren släppas i fäboden. Så blev det inte i år. Nu halvannan månad senare syns tydligt hur vegetationen rakar i höjden.

- Hur kommer det att se ut om tio år? funderar Thynander med oro i rösten.

Så här kommer det att bli överallt, säger han och pekar på förbuskningen.

Thynander menar att vargens frammarsch måste stoppas.

- Det är väl finare att få se en hel älgfamilj på ett hygge.

Han ger en rejäl känga till naturvårdsverket och lekstugan de håller på med. Att pejla varg med helikopter samtidigt som landstingets prio ett-bil hotas av nedläggning.

Visst saknar Gunnar Thynander fårhanteringen i fäboden. I fjol var han uppe och kollade sina djur åtminstone en gång om dagen. I dag får han nöja sig med de två fåren och lika många lamm och en gris som betar rent runt hemmanet i Hedby.

- Här höll fåren rent, säger han och pekar på ett slyområde i fäboden.

En varg i området går väl an, fortsätter han, men...

- Skulle det bli en eller två vargkullar skulle det vara klippt direkt.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons