Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fartfyllt och med massor av spelglädje

Annons

Det var Arméns Trumkårs underhållningsband som var på besök och drog in i aulan med en sådan kraft att publiken kapitulerade direkt.

De 25 musikerna angav tonen, eller snarare tempot, redan från början genom att springa in på scenen. Hela konserten gick sedan i rasande fart där bandet bjöd på en repertoar som innehöll allt från klassiska stycken och storbandssväng till trumsalut, latin-amerikanska rytmer och rock.

Arméns Trumkår bildades 1992 för att svara för parad- och ceremonimusik, framför allt i Stockholm, under vinterhalvåret. Sedan några år finns också Trumkårens Underhållningsband under ledning av Tommy Törner.

Bandet har besökt Borlänge två gånger tidigare och då liksom nu samarbetat med Borlänge Skolors Musikkår. Att det är en lyckad kombination har Borlänge-publiken upptäckt och det gällde att komma i tid i onsdags för att få en plats i aulan.

Trumkårens underhållningsband, med Martin Sund från Borlänge i trumpetsektionen, spelade på sitt alldeles speciella sätt musik av bland andra Strauss, Monti, Quncy Jones, Ted Gärdestad och Viktor Widqvist.

Bandets tydliga budskap är att musik ska vara roligt, och roligt hade publiken i går. Det är lika mycket show som musik som bjuds, lika mycket för ögat som för örat, och eftersom nivån genomgående är hög och musikerna duktiga så klaras ambitionen att underhålla med råge.

Konsertens andra avdelning dominerades av Borlänge Skolors Musikkår (BSM) och Drillflickorna, som bara blir bättre och bättre. Musikkåren under Tomas Hellströms ledning fortsätter att utvecklas och imponerade på onsdagskvällen med ett helgjutet framträdande.

Det låter helt enkelt mycket proffsigt om musikkåren och man förstår att det har krävts mycket arbete för att nå dit man nu nått.

I onsdags kväll lät musikerna så bra att till och med dirigenten själv var överväldigad:

- Det är en fantastisk känsla att stå framför er och vifta med pinnen, sa han.

Jubel och applåder förstås.

Kvällens starkaste applåd fick för övrigt Tomas Hellström själv och musikkåren när Tommy Törner tackade för samarbetet.

- Borlänges Skolors Musikkår är en fantastiskt musikkår och Tomas gör ett fantastiskt jobb, sa han.

Musikkåren inledde sin avdelning med den egna Borlänge Skolors Musikkårs marsch av Tomas Hellström och fortsatte sedan med filmmusik av John Williams. Här kände man igen musiken ur filmer som E.T, Hajen och Stjärnornas krig. Det Bjöds också musik av bland andra Henry Mancini och Blod, Sweat and Tears innan konserten avslutades med att de båda musikkårerna tillsammans spelade Under blågul fana och Svenska arméns tapto.

Det blir säkert fler tillfällen att uppleva trumkåren och BSM tillsammans i Borlänge, något annat är svårt att förstå efter onsdagskvällens succé. Frågan är om Hagagymnasiets aula räcker till då.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons