Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farten sänks i Grycksbo

Annons

Förslaget till nya hastighetsgränser är en del i en stor översyn av hastighetsgränser som görs i hela länet.

I dag börjar 50-gränsen vid korsningen Rättviksvägen och Studsarvsvägen. Här finns busshållplatser, och därmed behov av att passera riksvägen. Dessutom är sikten inte speciellt bra där.

- Vi har fått en del propåer från föräldrar som har barn som kliver av bussen här, och som vill ha sänkt hastighet, berättar Lars Pettersson, trafikingenjör vid Vägverket Region Mitt.

Han har, tillsammans med trafikpolisen i Dalarna, lämnat ett förslag till länsstyrelsen som innebär att 50-sträckan förlängs med 165 meter och att hastigheten dessutom trappas ner från 90 till 70 in mot Grycksbo från Faluhållet.

Vägverket och trafikpolisen håller på att inventera alla hastighetsbegränsningar i Dalarna.

- I samband med att trafikkungörelsen gjordes om till trafikförordning ska samtliga beslut om hastighetsbegränsning skrivas om. I samband med det ser vi över alla befintliga hastighetsbegränsningar, berättar Lars Pettersson.

- Vi har i stort sett inventerat alla riksvägar i Dalarna. Dock inte riksväg 50 mellan Ludvika och Falun, som byggs om. Dessutom har vi gjort ungefär 40 procent av det övriga vägnätet. 2008 ska allt vara klart.

Det Vägverket och polisen framförallt tittar på vid inventeringen är hur bebyggelsen ser ut vid vägen och hur sikten är, framförallt vid utfarter.

- Samhällen växer med åren, så det behövs en del smärre förändringar. Men det är mest smågrejer som vi upptäckt.

Så i stort håller den hastighetsbegränsning som finns ganska bra.

- Men respekten för hastighetsbegränsningarna tycks minska. Vi får dagliga påringningar från boende som tycker att folk kör vansinnigt fort och vill sänka till 50 eller 30 där man bor. Problemet är att alla vill ha 30 där de bor, men ingen annanstans.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons