Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fars fiol banade vägen för Kungs Levi

Annons

- Jag spelade upp i Örebro med tre låtar jag lärt mig av Knis Kalle. Det var Tingsmarschen, Vårvindar friska och en polska efter Kalle, berättar Kungs Levi.

Nu är det lätt att tro att den fortsatta vägen skulle gå enbart i musikens tecken, men efter studenten i Borlänge 1965 väntade lumpen och sedan utbildning till lärare.

- Första tjänsten var faktiskt i Mora, Vattnäs byskola med tolv elever. Där var jag i ett år innan jag erbjöds en tjänst som högstadie- lärare i Leksand. Efter att i tio år arbetat som speciallärare runt om i kommunens skolor fick Kungs Levi sedan möjlighet att komplettera sin lärarutbildning med en utbildning för fiolpedagoger vid Musikhögskolan och har sedan dess kombinerat sin lärartjänst med fiolundervisning i musikskolan.

Många är de barn som lärt sig spela fiol under Kungs Levis ledning och under många år hade han också hand om Lilla spelmanslaget i Leksand.

Och även om basen har varit Leksand och Tasbäck med ett stort engagemang i byn och bystugan, så har musikresorna både i Sverige och utomlands varit många.

Sju gånger har han varit i Amerika och spelat. De flesta länder i Europa finns med bland passtämplarna. Japan, Grönland och Libyen är andra musikaliska resmål.

- Ja, jag har fått vara med om mycket tack vare musiken. I flera år på 1960-talet reste jag och de andra spelmännen kring Knis Kalle ner till Berlin för att spela vid det svenska luciafirandet där, minns Kungs Levi med ett leende.

Ett annat musikminne är öppnandet av Riksmötet i Stockholm 1989/90. Då ombads Kungs Levi tillsammans med barndomskompisen, och tillika violinisten vid Hovkapellet, Alm Nils Ersson att spela tre låtar.

- Allt sändes i tv och efteråt tyckte de egna barnen att jag sett så sur ut.

Men då undrade jag om kungen, Carl Blidt eller någon annan skrattat!

Födelsedagen firades i helgen som var i bystugan i Tasbäck och i påsk bär det av med familj och goda vänner till Budapest.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons