Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre varnar för risker

Annons

Den siffran kan jämföras med 2001 då 74 tips noterades. Åren dessförinnan kom det i regel över 90 tips.

Sex av samtalen i fjol kom från Ludvika kommun och ett från Smedjebacken.

Någon varnade för att det saknas räcken på en bro vid sågverksområdet i Ny-hammar. Från samma ort påpekades att det nedanför skolan finns en kanal men att stängslet som omgärdar denna på flera ställen är trasigt. Barn kan lätt krypa igenom på flera ställen, framhöll tipsaren.

Vidare har det varnats för två fallfärdiga bostadshus och två lika fallfärdiga uthus som står nära en gångväg på en ort i kommunen. Den som ringde risklinjen fruktar att tegelmaterial rasar ned på gångvägen och i värsta fall träffar någon förbipasserande.

Till risklinjen har det dessutom rapporterats om vassa järnrör på en badbrygga vid Kyrkviksbadet i Grängesberg och om att parkeringen på det gamla torget vid Konsum Marknad i Ludvika kan betraktas som trafikfarlig. Orsaken är att det är risk för kollisioner med cyklister som färdas på cykelvägen mellan parkeringen och Lärkvägen.

- Och den 12 oktober kom det ett tips om ett gatlyse vid Grängesbergsvägen 39 i Ludvika som var ur funktion. Enligt tipsaren har gatlampan inte fungerat på 1,5 år. I närheten ligger det en busshållplats som många barn använder, berättar Britt-Marie Sandberg.

Från Smedjebacken kom i mars i fjol ett tips om att barn lekte i en vägtrumma vid Ågatan. Genom trumman leds det dagvatten till Kolbäcksån.

Tipsen rings in på telefonnumret 020-93 00 00. Numret går till länsalarmeringscentralen i Falun.

- Om det är riktigt akut kontaktar de den aktuella kommunen samma dag. I övriga fall går det ut ett telefax med information till kommunen nästkommande dag, uppger Britt-Marie Sandberg.

Hittills har det varit Folkhälsoinstitutet som formellt haft ansvaret för risklinjen. Nyligen har Räddningsverket övertagit ansvaret.

- Det är synd att inte fler har upptäckt risklinjen, tycker Britt-Marie Sandberg.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons