Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre unga utan jobb

Annons

Det kan jämföras med övriga länet som visar en minskning på tio procent när det gäller antalet långtidsarbetslösa ungdomar.

Antalet utomnordiska långtidsarbetslösa har minskat med 46 procent i Falun. I övriga länet har i stället samma grupp ökat med fyra procent.

- Självklart har det minskat, vi har en struktur för det, säger Elisabet Fyhr, biträdande chef på arbetsförmedlingen, af, i Falun.

Elisabet Fyhr förklarar att af i Falun sedan ett år tillbaka tillsatt en grupp anställda som särskilt arbetar med långtidsarbetslösa ungdomar och att det är det arbetet som nu visar sig i statistiken.

- Vi har som mål att aldrig ha fler än 17 långtidsarbetslösa i månaden och det har vi lyckats med, säger hon.

Även när det gäller den öppna arbetslösheten visar Falun en positiv trend. På ett år har den minskat från 4,2 procent till 3,3 procent.

Antalet nyanmälda platser är också betydligt fler nu än motsvarande tid förra året.

- Förra året vid den här tiden hade vi 1 400 platser som gick att söka. Nu, den här veckan, har vi 1 600 platser, säger Elisabet Fyhr.

Även denna ökning menar hon beror på ett aktivt arbete från af:s sida.

- Vi lägger ner ett hårt arbete på det. Vi har haft en så kallad jobbjaktutbildning där handläggare gått ut och knackat dörr och hört sig för om det finns jobb. Vi har fått in många på det sättet och sedan har budskapet spridit sig, säger hon.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons