Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre unga arbetslösa

Annons

Det ser ljusare ut för unga arbetslösa i Säter och Hedemora.
Fler än vid samma tidspunkt förra året har fått arbete eller befinner sig i någon form av arbetsmarknadsprogram.
I Säter fanns i oktober i år inga långtidsarbetslösa mellan 18 och 24 år och i Hedemora har de minskat med över hälften jämfört med oktober 2003.

Förra året fick landets arbetsförmedlingar regeringens uppdrag att halvera ungdomarbetslösheten i kommunerna. Säters och Hedemoras arbetsförmedlingar har lyckats uppfylla kraven, till och med med råge.
– Det beror på att vi jobbat tillsammans med ungdomarna för att de ska komma ut i arbete. Har de inte fått arbete har vi försökt hitta andra lösningar i form av praktik eller studier, säger Elisabet Döring, arbetsförmedlinsgchef i Säter.
I Säter är 41 personer mellan 18 och 24 år öppet arbetslösa, de utgör 5,6 procent av kommunens befolkning. Andelen vid samma tidpunkt förra året var 5,8 procent.
– Av de 41 är 13 kvinnor, säger Elisabet Döring. Vi har en övervikt av arbetslösa unga killar.
Förklaringen är, menar hon, att tjejerna själva ofta söker sig till bland annat vården och handeln.
18 Säterungdomar befinner sig i någon form av åtgärd, praktik eller utbildning.
Antalet långtidsarbetslösa, arbetslösa mer än 100 dagar, är noll procent i Säter, en minskning från 0,4 procent i oktober förra året.
– Den totala arbetslösheten i Säter ligger runt tre procent, säger Elisabet Döring. Tittar man på länet och riket så ligger den på närmare fyra procent. Säterborna är duktiga på att söka jobb där de finns och har tillgång till ett stort pendlingsområde.
Hedemora visar samma positiva resultat.
Antalet arbetslösa i oktober i år var 144, varav 48 befann sig i någon form av arbetsmarknadsåtgärd.
– Vi har ett väldigt gott samarbete med Lärcentrum med program som syftar till att de arbetslösa ska komma vidare, säger Kjell Bergqvist, arbetsförmedlingschef i Hedemora.
Hjälp att söka praktik för att få arbetslivserfarenhet och få i en fot i företaget och studievägledning är ett par av sakerna som arbetsförmedlingen kan bistå med.
– Arbetsmarknaden är tuff, säger Kjell Bergqvist. Det krävs studier i en större omfattning än tidigare för att få drömjobbet. Medvetenheten hos ungdomarna har blivit större och de har blivit duktigare på att söka arbete och studier.
Han menar också att trots att procentuellt fler ungdomar befinner sig i olika åtgärdsprogram, är antalet i själva verket färre.
– Det är lätt att uppfatta programmen som något som används för att dölja arbetslöshet. Men fler ungdomar har försvunnit till jobb eller studier, konstaterar han.
Antalet långtidsarbetslösa ungdomar i Hedemora har minskat från åtta i fjol till tre.
Och trenden ser ut att hålla i sig.
– Under vintern ser vi inga tecken på att antalet arbetstillfällen ska öka. Men förvisso inte heller minska. Prognoser säger att sysselsättningen ska öka under 2005. Förhoppningen vi har är naturligtvis att det stämmer, för alla som söker jobb, inte minst för ungdomarna.

EVA LANGEFALK

Mer läsning

Annons