Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre trafikdödade rådjur

Annons

Det inträffar mer än en rådjursolycka var tredje dag i Västerbergslagen.

Siffran för kollision mellan älg och motorfordon var konstant. 37 i fjol och samma siffra året innan.

- Att rådjuren minskat i våra trakter råder det inget som helst tvekan om, säger Kjell Hallgren, sekreterare i Ludvika viltvårdsområde och ordförande i Ludvika jaktvårdsområde.

- Polisens siffror är ännu en gång en bekräftelse på det som vi jägare haft känndom under senare år. Vi brukade skjuta mellan 90-100 rådjur på våra marker i början av 1990-talet.

- I fjol sköts ett (!) rådjur och året innan två. Orsaken är att lon och räven ökat rejält under senare år. Den större delen av rådjursstammen finns numera inom flera villaområden nära tätbebyggelsen.

Det är nog inte enbart Kjell Hallgren som kan skriva under på detta fakta. Även om rådjuren minskat ute i skogarna så har djuren på många håll och kanter blivit en plåga i våra trädgårdar.

- Så är det och under senare år har jag i min egenskap som jaktvårdare fått hämta många döda rådjur i närheten av bebyggelse. Valhallavägen och området runt brandstationen i Ludvika är platser som jag besökt på senare tid.

Från polisens sida har man samma uppfattning.

- Jag tror inte att bilisternas körsätt har inverkat till att vi hade ett minde antal viltolyckor under fjolåret. Det finns helt enkelt ett mindre antal djur, tror tjänstgörande stationsbefäl, Kjell Davidsson.

Att folk i någon större omfattning medvetet saktar ned när det dyker upp skyltar med varning för vilt tror han inte.

- Möjligtvis om det sitter tillfälliga skyltar uppe. Annars så är det säkerligen samma fart under hela resan. Folk borde vara lite mer försiktiga när de uppmärksammar viltskyltarna.

- Det finns betydligt trevligare saker att göra än att köra in i storvilt, varnar Davidsson.

Sammanstötningar med vårt största vilt, nämligen älgen, ligger konstant under de två senaste åren. 37 älgar fick respass på våra vägar.

-Vi har en ganska konstant älgstam i området och det är möjligt att antalet påkörda älgar vidimerar vår uppfattning, tror Kjell Hallgren.

- Men var försiktig i områden där det finns älg. Djuret kan dyka upp inom loppet av sekunden, varnar Hallgren

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons