Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre tomma lägenheter

Annons

På bara ett drygt halvår har antalet tomma lägenheter i kommunen minskat drastiskt. Den mest positiva trenden finns i väster - alltså i Björbo och Dala-Floda - där situationen tidigare varit bekymmersam.

Av kommunens och Gagnefsbostäder AB:s totalt 343 lägenheter är för närvarande endast nio outhyrda. Det innebär att cirka 97 procent är uthyrda och mycket bättre siffror går det knappast att få.

I januari stod 14 av 53 lägenheter i Björbo outhyrda. Nu är antalet endast fyra - plus en som blir ledig i oktober. I Dala-Floda stod 6 av 32 tomma. Nu är endast en tom. Ytterligare en är uppsagd till november.

I Mockfjärd har inte mycket hänt. Två av 63 lägenheter är tomma, samma antal som för ett drygt halvår sedan. Ytterligare en blir tom i september.

I Djurås finns just nu inte en enda lägenhet att tillgå. I oktober och november blir tre lägenheter tomma. Läget var ungefär detsamma i januari, då en av 93 saknade hyresgäster.

I Gagnef finns 96 lägenheter. Tre av dem var outhyrda i januari. Nu är antalet två, men ytterligare tre är uppsagda till september-oktober-november.

I Bäsna finns åtta lägenheter och samtliga är just nu uthyrda. I januari stod två av dem tomma och samma antal är uppsagda till september-oktober. Djurmo är också ett glädjeämne. Där finns sex lägenheter. Alla är uthyrda, liksom de var i januari, och ingen av dem är uppsagd.

Ettorna och tvåorna dominerar bland de relativt få lägenheterna som står tomma eller som inom någon månad blir tomma.

I Björbo blir för övrigt snart antalet lägenheter färre. Fem av dem ska rivas. De hyresgäster som fortfarande finns i två av dem kommer förmodligen att flytta in i någon av de tomma lägenheterna, varför även de blir färre.

Det ser alltså ljust ut på bostadsfronten för kommunen och Gagnefsbostäder. Det är lätt att tro att minskningen av tomma lägenheter beror på att befolkningen ökat. Det har den också, men inte i någon större omfattning. Vid årsskiftet hade Gagnefs kommun 10 059 invånare. Nu är antalet 10 063. Tidningen redovisade i går 10 049 invånare vid halvårsskiftet. Sedan dess har det alltså hänt en hel del.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons