Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre studenter

Annons

Enligt Borlänge studentkår har 2 000 studenter betalat kåravgift för höstterminen 2004. Men högskolans egen statistik visar att antalet studenter i Borlänge nästan är det dubbla.

Antalet studenter som betalar den obligatoriska kåravgiften har, enligt Studentkåren i Borlänge, sjunkit från 2 911 studenter 2002 till 2 035 år 2004.

Högskolans egna uppgifter visar också att antalet studenter minskat, men enligt högskolans siffror pluggade 3 700 studenter i Borlänge 2004.

- Det finns ett antal förklaringar till att siffrorna inte går ihop, men jag tror att en av de största anledningarna kan vara att studenterna inte betalar kåravgiften, säger Andrew Casson, chef för utbildnings- och forskningskansliet på Högskolan Dalarna.

Anna Sellner, Borlänge studentkårs ordförande, är överraskad över att siffrorna är så olika.

- Oj, räknar högskolan med att vi har 3 700 studenter i Borlänge? Det var ju fruktansvärt många fler än enligt våra uppgifter, jag är helt förstummad.

- Det beror så klart på att inte alla betalar kåravgiften men det kan också vara så att högskolan dubbelregistrerar studenter eller att de räknar med företagsutbildningar i sin statistik, säger hon.

Att det kan vara fråga om dubbelregistrering tror inte Lisa Wulff som är ansvarig för studiedokumentssystemet Ladok på Högskolan Dalarna.

- Våra uppgifter baseras på vårt studiesystem Ladok, där registreras studenterna med personnummer, så studenter dubbelregistreras inte. Jag tror att det handlar om att studenterna inte betalar sin kåravgift. De studenter som läser på distans kontrolleras till exempel inte, säger hon.

Klart är ändå att antalet studenter på högskolan i Borlänge har minskat under de senaste åren.

År 2002, då Högskolan Dalarna hade sitt guldår, fanns 10 200 registrerade studenter. Två år senare hade den siffran sjunkit till 9 300.

Ungefär 40 procent av högskolan i Dalarnas studenter läser i Borlänge.

- Det är företrädelsevis i Borlänge som antalet studenter har sjunkit och det beror bland annat på att intresset för teknikutbildningarna har minskat och att IT-bubblan sprack, säger Andrew Casson.

Han menar att det minskade antal studenter på teknikutbildningar beror på att antalet elever som på senare år tagit studenten från naturvetenskapliga utbildningar minskat, och att färre därför har behörigheten som krävs för att komma in på de tekniska utbildningarna på högskolan.

Högskolan Dalarna marknadsförs framför allt på internet och med utbildningskataloger, men även genom att åka ut till gymnasieskolor och delta på olika mässor.

Vad gör ni för att öka antalet studenter på Högskolan Dalarna?

- Vi har startat en del nya utbildningar som inte har samma behörighetskrav, till exempel några tvååriga utbildningar. Vi satsar också mycket på distansutbildningar på internet. På några år har vi ökat från 30 distanskurser till 130, säger Andrew Casson.

Hur ska ni få studenterna att betala sin kåravgift?

- Vi håller på att införa nya system. Nu måste studenterna ha en giltig kårlegitimation för att få skriva en salstenta. Men vissa kurser examinseras inte med tentamen utan på andra sätt och där kan det vara svårt att se om studenten betalt kåravgiften. Vi håller på att införa ett system där studenten måste ha betalt kåravgift för att kunna registrera sig på kurserna men vi är inte där än.

Fakta | Kåravgift

Alla som studerar vid en högskola eller universitet måste betala kåravgift.

De studenter som betalat kåravgift får en studentlegitimation, den ska medtas vid tentamen.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons