Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre ska bli vräkta

Annons

Det säger Sune Andersson, 53, som arbetat vid Ludvikahem sedan 1977 och där haft flera olika sysslor, bland annat som fastighetsskötare och säljare i bobutiken.

- Målet är att skapa ett tryggare och säkrare boende för alla hyresgäster, säger han.

I projektet kommer han att inrikta sig på de människor som ligger i riskzonen för att bli vräkta.

Vad gör du om du får information om att det är ett fruktansvärt liv i en lägenhet en fredagskväll?

- Ja, i första hand är det kanske Securitas (vaktbolaget) som åker ut till lägenheten. Sedan kan jag få meddelande från dom på måndag om vad som hänt och då åker jag och pratar med hyresgästen.

- Jag talar om vilka ordningsregler som gäller. Bor man i ett hyreshus får man normalt inte störa grannarna efter tio på kvällen. Det måste inte vara tyst men grannen ska kunna sova. Det är viktigt med tanke på att många jobbar skift, framhåller Sune Andersson.

Han kommer även att bedriva en form av social verksamhet där de människor han har kontakt med får möjlighet att delta i gemensamma träffar någon gång i veckan.

En samlingsplats håller på att iordningställas i hyreshuset vid Köpmansgatan i centrum.

- Hit till träffpunkten kan man komma för att prata och ta en fika. Eller så kanske vi gör en utflykt tillsammans.

Sune Andersson börjar sitt nya jobb som boendestödjare den 1 september och projektet ska sedan drivas till, i första hand, den 31 augusti 2006.

Den totala kostnaden beräknas till 1 663 000 kronor och där Ludvikahem och social- och utbildningsnämnden delar på kostnaderna.

Kah Slenning, chef för socialförvaltningen, förklarar varför man gått in i projektet. Det handlar om att försöka motverka utslagning.

- När någon väl har blivit vräkt blir problemen och kostnaderna för oss mycket större.

Ingemar Lindvall, vd vid Ludvikahem, framhåller att bolaget är angeläget om att värna om alla sina skötsamma hyresgäster som i vissa fall mår dåligt på grund av störande grannar.

- Och kan vi genom det här projektet minska antalet vräkningar så bidrar det förstås till att stärka vår ekonomi.

Den vanliga gången vid störningar i boendet är att Ludvikahem första gången tar kontakt med den störande, antingen i muntlig eller skriftlig form.

- Många gånger så blir det bra efter vår första kontakt, många gånger så fortsätter problemen, berättar Lindvall.

Kommer det nya rapporter om störningar riskerar hyresgästen en form av varning och hjälper inte det löper vederbörande uppenbar risk att bli vräkt.

- Den som vi har vräkt av någon anledning har ingen möjlighet att få hyra av oss på nytt inom de närmaste tre åren.

De störande hyresgästerna utgör ett stort problem för grannarna. Men sett till hela Ludvikahem så är det ett fåtal fall som går så långt att det slutar med vräkning.

Av Ludvikahems cirka 3 600 lägenheter är omkring 3 200 uthyrda. Bland samtliga dessa hyresgäster var det i fjol fyra stycken som vräktes på grund av diverse störningar.

- Och så var det 15 som vräktes på grund av att de inte betalade hyran, upplyser Ingemar Lindvall.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons