Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre sjukskrivna på skolorna i Falun

Annons

Han arbetar med personalfrågor på skolförvaltningen och har tillsammans med Christina Forsberg under fyra år ansvarat för riktade åtgärder som ska få ner antalet långtidssjukskrivna på skolorna.

Det verkar ha gjort susen.

År 2001 när projektet startade fanns 253 långtidssjukskrivna. Vid senaste årsskiftet fanns 157 som varit borta mer än 28 dagar. Alltså en minskning med 96 personer. Totalt har skolförvaltningen runt 2 300 anställda.

Det finns olika varianter på när en människa anses ha varit sjukskriven länge. I Falun räknas alltså 28 dagar som gränsen. Då kräver ju också försäkringskassan en rehabutredning.

- Vi vet också att de som är borta fyra veckor ofta blir borta mer. Att vänta tre-fyra månader är för länge, säger Kim Anastasio.

Han och Christina Forsberg har arbetat med stöd och utbildning. Viktigt är alltså att ingen faller mellan stolarna, att ta kontakt, tala klarspråk, stötta och ställa tydliga krav.

- Det finns en myt om att det är lätt att få omplacering till andra arbetsuppgifter inom kommunen. Men det finns inte mycket att välja på för den som inte kan arbeta vidare inom skolan, säger Ana-stasio.

Han påpekar att en viktig faktor är att rektorerna genom utbildning blivit duktigare på rehabilitering.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons