Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre sjuka arbetslösa

Annons

När sjukpenningen för arbetslösa sänktes minskade sjukskrivningarna drastiskt.

När a-kassan nu sänkts har det återigen blivit mer fördelaktigt för en arbetslös att sjukskriva sig.

Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) har granskat vad som hände när den förra regeringen sänkte sjukpenningtaket för arbetslösa så att ersättningen inte skulle vara högre om man var sjukskriven jämfört med arbetslös.

Konsekvensen av sänkningen blev att sjukskrivningarna bland de arbetslösa sjönk med 36 procent mer än för övriga grupper i samhället. Den största minskningen skedde bland dem med de högsta inkomsterna. Det var också denna arbetslösa grupp som förlorade mest på att det blev mindre förmånligt att sjukskriva sig, enligt IFAU.

Den högsta möjliga sjukpenningen sänktes 2003 från 19|300 till den då högsta ersättningen från a-kassan, 16|060 kronor i månaden.

Nu när a-kassan sänkts under 2007 har det återigen för vissa arbetslösa grupper blivit mer fördelaktigt att vara sjukskriven än arbetslös, konstaterar IFAU.

I studien ingick alla som blev arbetslösa med a-kassa mellan december 2002 och juni 2003, totalt nästan 11|000 personer. Ungefär nio procent av dessa arbetslösa var någon gång sjukskriven under den perioden.

TT

Mer läsning

Annons