Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre poliser utreder ekobrotten

Annons

Sedan 2005 har grannlänen Dalarna och Gävleborg ett gemensamt samverkansorgan mot ekonomisk brottslighet. Där ingår länsstyrelserna, polismyndigheterna, åklagarna, Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten, Skatteverket och Tullverket. Nästa år kanske även Kustbevakningen är med.

-Huvudanledningen till denna samverkan mellan länen var Skatteverkets och kronofogdens regionindelning, men vi kan också se hur ekonomisk brottslighet kräver allt större samarbete mellan regioner och ibland även över nationsgränserna, säger tillförordnade landshövdingen Inger Eriksson i Dalarna.

I samverkansgruppens rapport för de senaste åren står det bland annat att polisens ekorotlar i de båda grannlänen varit hårt ansträngda på grund av att utredarna hjälpt till med utredning av annan grov brottslighet.

-Ett allvarligt våldsbrott måste prioriteras före ekobrott. Det stämmer att ekoroteln arbetat tillsammans med Rikskriminalen och den lokala polisen med tre sommarmord. Det gäller polismordet i Hedemora 2004, kvinnomordet 2005 i Äppelbo och senast Pernillamordet i Avesta 2006, säger Christina Brunell, chef för ekoroteln i Dalarna.

En rotel som dessutom blivit av med två tjänster. Tidigare arbetade åtta utredare med ekobrott i Dalarna. Nu ska sex poliser göra jobbet.

- Jag hoppas att vi får mer resurser till den lokala ekoroteln när Ekobrottsmyndigheten läggs ner, säger Christina Brunell.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons