Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre piller

Annons

Distriktsläkarna i Dalarna är inte alls lika ivriga som läkare i övriga landet med att skriva ut antibiotika. För tredje året i rad ligger Dalarna längst ned på Stramas (strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens) lista över antibiotikaanvändande i landet.

– Det är inte förvånande, vi har jobbat medvetet med att inte använda antibiotika när den inte gör någon nytta, säger Malin Andrén distriktsläkare på Britsarvets vårdcentral som också deltagit i ett forskningsprojekt om infektioner på vårdcentraler och hur man väljer att behandla infektionerna.

– Även patienterna är välinformerade, de vet att vanliga förkylningar inte svarar på antibiotika och att många infektioner går över av sig själv, säger Malin Andrén som också sett att antalet infektioner minskat under senare år.

– Särskilt på små barn, vi har färre som söker för öronont idag än vi hade för några år sedan.

En anledning som man spekulerar i är att barn födda en bit in på 2000-talet vaccineras med hemophilusvaccin för att skydda mot hjärnhinne- och struplocksinflammation.

– Vi vet inte om det kanske även hjälper mot andra infektioner.

Jämfört med övriga världen är Sverige restriktivt med utskrivningar av antibiotika. Studier har gjorts för att se om de få utskrivningarna av antibiotika får följder i fler sjuka eller döda.

– Några sådana kopplingar har man inte sett. Tvärtom tror jag att fler kan bli friska och överleva i framtiden om alla använder antibiotika endast när det gör nytta, säger Malin André som inte tror att det kommer fler nya antibiotikasorter som klarar mer än dem vi redan har.

– Det forskas väldigt sparsamt för att få fram ny antibiotika eftersom det inte är lönsamt för läkelmedelsbolagen med mediciner som tas som en kort kur. De satsar hellre på mediciner som patienten måste ta varje dag hela livet.

Mer läsning

Annons