Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre olyckor på KP

Annons

Förra året minskade arbetsplatsolyckorna, det vill säga de olyckor som ledde till minst en dags sjukskrivning, påtagligt inom pappers- och massaindustrin på samtliga bruk i landet.

Kvarnsvedens Pappersbruk, som har 960 fast anställda, rapporterade åtta olycksfall som krävde sjukskrivning under 2004 medan tolv fall rapporterades under 2003.

Hittills i år har två sådana olycksfall rapporterats.

- Trenden är att olyckorna minskar. Det är svårt att säga vad det beror på. Jag hoppas att orsaken är vårt förebyggande arbete och ett ökat säkerhetsmedvetande, säger Per Berglund, informationsansvarig.

Olycksfallen kan handla om allt från en sträckning i ryggen som kräver sjukskrivning till en allvarligare klämolycka.

Antalet tillbudsrapporter ökade dock från 225 under 2003 till 250 år 2004.

Per Berglund poängterar att tillbud inte är samma sak som en olycka utan en situation som kunde ha utvecklats till en olycka, som att någon till exempel inte stannat vid ett rödljus.

- Vi jobbar hårt för att få tillbuden rapporterade. Vitsen är att lära sig av misstagen. Det finns en samband mellan många tillbudsrapporter och få olycksfall, säger han.

Ansvaret för tillbudsrapporterna ligger på de anställda.

- Det är ett sätt att få upp säkerhetsmedvetandet och att få igång en diskussion om säkerheten, säger Per Berglund.

Varje måndag samlas Stora Ensos ledningsgrupp för att tillsammans med huvudskyddsom-budet och arbetsmiljöingenjören gå igenom föregående veckas tillbudsrapporter.

- Man tittar på om det till exempel föreligger några brister i utrustningen, säger Per Berglund.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons